Skip to content

1945 Cerknica – Rušenje bunkerjev

9. 03. 2015

141218981Fotograf je izpred Meletove hiše slikal dva otroka, ki sta se mu nastavila pred objektiv fotoaparata v križišču glavne ceste, s cesto za Tabor, Videm in Dolenjo vas. V ozadju je pogorišče Medenove hiše, ki je stala na mestu, kjer danes stoji Mercatorjeva blagovnica. Kot mnoge druge je bila tudi ta požgana 19. 9. 1943 ob napadu nemške vojske na Cerknico. Porušen je tudi Italijanski bunker ob glavni cesti. In prav o tem bunkerju in drugih, ki jih na sliki ne vidimo, bomo danes pisali.

V tem delu Cerknice so bili ob glavni cesti in cesti proti placu postavljeni betonski bunkerji, ki so jih za časa okupacije Cerknice postavili Italijani. Po kapitulaciji, leta 1943, so italijanski vojaki zapustili Cerknico, bunkerji pa so ostali do konca vojne. Prebivalci osvobojene Cerknice so bunkerje in drugo infrastrukturo okupatorske vojske podrli že leta 1945. Kot bi hoteli čim prej umakniti pomnike na vojne strahote in trpljenje, ki so jo doživljali med vojno.

Z odstranitvijo zapornic, stražarskih hišic in nasipov ni bilo problema, z bunkerji pa je bilo drugače. Italijani so od nekdaj sloveli kot dobri gradbeniki in s cementom ter železom niso šparali. Rušenje bunkerjev z macolo in krampom ni bilo mogoče, oziroma je šlo vse skupaj prepočasi, zato so jih enostavno podrli z miniranjem. Res, da je šlo hitreje in lažje, so pa s tem povzročili kar nekaj škode na hišah v okolici. Tako je ob miniranju bunkerja na križišču, ki ga vidimo na sliki, kos betona priletel v Meletovo hišo na nasprotni strani ceste in poškodoval leseno okensko krilo pred vago. Prav tako je kos betona priletel skozi okno v kuhinjo Ronkotove hiše, danes je to Veselova hiša in pri tem polomil polkna. Najbrž je bila pri miniranju narejena še kakšna škoda, ampak vse je bilo narejeno v duhu svobode in začetka novega življenja, zato sem prepričan, da kakšne hude jeze ob tem ni bilo. Poleg domačinov so pri podiranju in odstranjevanju bunkerjev sodelovali tudi nemški vojni ujetniki, Franc Obreza pa jih je čuval in nadziral, da ne bi kdo pobegnil.

141218981-001Če sem v prispevku 1942 Cerknica – Italijanska stražnica pisal, da je bil pred Medenovo hišo lep cvetlični vrtiček, je tu slika čisto drugačna. Hiša je požgana do tal, sivino in žalost pa dodaja še zimski čas.
Takih hiš je bilo takrat v Cerknici dosti in potrebnega je bilo veliko dela in medsebojne pomoči, da se je stanje popravilo. Rušenje bunkerjev je bil le obliž na rano požgane Cerknice in začetek nečesa novega. Z obnovo se je tudi videz Cerknice precej spremenil, ker je bilo treba prenekatero hišo podreti in zgraditi na novo.

Slovarček:

  • šparati: varčevati
  • polkna: naoknice, oknice

Viri:

  • Joži in Zvone Mele
  • Jože Petrič

Kraj: Cerknica
Datum: 1945
Avtor: neznan
Zbirka: Joži Mele
Skenirano: 18. 12. 2014
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: