Skip to content

1937 Rakek – Žika, družinski list

26. 04. 2015

150119172Družinski list Žika, ki so ga imenovali list za zdrav rod, je izdajala Pražarna Žika. Za odjemalce njihovih izdelkov je bil brezplačen, sicer je bila letna naročnina 25 din. Začel je izhajati s prvim novembrom leta 1929. Vseboval je izvirne slovenske prispevke, prevode z lepimi slikami, zdravniško posvetovalnico za otroke, gospodinjski kotiček in tudi pisma in slike bralcev. Urednik je bil Mirko Pugelj.
Med tisoči starih časopisov, ki se še valjajo na naši podstrehi, je bil le en izvod družinskega lista Žika. Ta, ki ga ravnokar gledate. Je naključje ali pa ga je atova teta nalašč spravila, ker je v njem prispevek o Loškem potoku?

Verjetno vsi poznate vic, ko je profesor na izpitu vprašal študenta, naj mu pove kaj o črvu. In ker ni ničesar vedel, je dejal: »Črv je žival, ki jo včasih pohodi konj.« In je začel govoriti o konju. Tako bom naredila pravkar jaz. Torej preidimo na konja. In to paradnega. Prispevek o Loškem potoku je napisal dr. Anton Debeljak, kar pa ni več naključje. Rodil se je namreč v Šegovi vasi v Loškem potoku leta 1888. Družina se je še pred prvo svetovno vojno preselila v zaselek Matevljek. Poučeval je na idrijski realki in kasneje doktoriral na ljubljanski Univerzi. Pisal je pesmi, prozo, literarne eseje, ocene, politične članke. Poročila in potopise pa je pisal za vse takratne časopise in revije. Za tuje časopise je pisal o naši kulturi in književnosti. Bil je tudi uspešen prevajalec. Izdal je dve svoji pesniški zbirki. Bil je odličen poznavalec slovenščine in učen leksikograf. Do zadnjega je delal kot jezikoslovec in bil vnet etimolog. Vedno je imel s seboj svinčnik in papir. V levem žepu je hranil prazne liste, v desnem pa popisane. Umrl je leta 1952 v Lovranu na Hrvaškem. Tri leta po njegovi smrti je izšlo njegovo življenjsko delo – prevod Balzacovih Okroglih povesti, s katerim se je ukvarjal več kot 20 let in je nesporno eden od viškov prevajalske umetnosti.

150119172

 

Slovarček:

  • etimolog: strokovnjak za etimologijo
  • etimologija: veda o zgodovini besed, posebno njihovega izvora in pomena

Viri:

Kraj: Rakek
Datum: 1937
Avtor: neznan
Zbirka: Ivanka Gantar
Skenirano: 19. 1. 2015
Oblika: publikacija

Dodajte komentar

%d