Skip to content

1935 Iga vas – Mladenič pri vojakih

5. 05. 2015
tags:

150411858Na sliki je starojugoslovanski vojak, brat Toneta Pavliča, Lekanovega iz Iga vasi. Tudi za to fotografijo ne vemo kdaj in kje je bila posneta, niti njenega avtorja, še tega ne, kako je bilo fantu ime. Njegova uniforma ima jahalne hlače, rajthoze in na škornjih se svetlika nekaj, kar bi bile lahko ostroge. Je bil konjenik? Zanimivo je tudi ozadje: vojaška odeja, morda konjska deka, razpeta na zidu.

Po razpadu starojugoslovanske vojske je bila Loška dolina polna takih odej, ki so jih ljudje pobrali po zapuščenih bunkerjih. Z njimi so pokrivali sebe in svojo živino, bolje ohranjene pa so predelali na vse mogoče načine. Naša teta Reza, ki je bila šivilja in je med in po vojni predelala nešteto vojaških uniform v civilna oblačila, je iz take odeje naredila plašček za svojo hčerko. Znala je uporabiti vse in skreirati zanimiva oblačila. Tako je tudi plašček, narejen iz vojaškega koca, imel črtasto dekoracijo na ovratniku in rokavih … Pri nas smo dolgo imeli posteljno pregrinjalo sešito iz dveh vojaških dek, pobarvano v temno sivomodro in okrašeno s šopki rdečih rožic s križčki, izvezenih iz ostankov volne.
150411858-001Se je mladenič slikal ob prihodu v vojsko, kakor je bila nekdaj navada? Nobenih oznak (še) nima, ne na kapi, ne ba bluzi. Je to kar ima na glavi slavna srbska šajkača ali kaj drugega?
150411858-002 Prav nič se ne spoznam na vojaško opravo, ampak tele noge so zanimive: ima ostroge ali ne? So škornji scela, buotarji ali so le čevlji, ki so jim posebej dodane usnjene gamaše, buote oziroma komašne?

Slovarček:

 • rajthoze: jahalne hlače
 • deka: odeja
 • s križčki: tehnika vezenja s križci
 • šajkača: tradicionalno srbsko pokrivalo 
 • buotarji: škornji z usnjenimi golenicami, jahalni škornji
 • buote: usnjene golenice
 • komašne: usnjene ali platnene golenice, ovijače

Viri:

 • Marica Pavlič, Iga vas, 2015, ustno

Kraj: ni znan
Datum: ocenjeno 1935, pred drugo svetovno vojno
Avtor: ni znan
Zbirka: Marica Pavlič
Skenirano: 11. 4. 2015
Oblika: fotografija

One Comment leave one →
 1. Anajedrt permalink
  5. 05. 2015 07:53

  Ja, tole so pa sigurno komašne, ki so jih nosili čez čevlje. Moj stari ata je za vsakdan nosil
  komašne ali buote do pozne starosti. Neuničljivo obuvalo.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: