Skip to content

Begunje 1956/57 – 2. razred

4. 05. 2015

140618123 Vesela sem bila, ko je Miloš med filmi “Iz Vinkotovega kufra“našel tudi sliko mojega drugega razreda v šolskem letu 1956/57. Tako, čisto našo, kjer je samo naš razred. O naših dogodivščinah z ribjim oljem sem napisala že v enem prejšnjih postov, tam je moj drugi razred slikan skupaj z višjimi razredi. Z nami sta obe učiteljici, tovarišica Marija Martinčič – Negrotova Minka iz Cerknice in tovarišica Andreja Peršin. Slikani smo na prostoru med šolo in župniščem pod kostanji. Tega kostanja ni več, so pa asfaltirani parkirni prostori. Približno na tem mestu je sedaj postavljen spomenik dr. Jožetu Debevcu, Begunjcu, duhovniku in prvemu prevajalcu celotne Dantejeve Božanske komedije v slovenščino. Zadaj levo se vidi Kznarjeva hiša, ki je ob povečanem prometu ovirala preglednost. Že pred nekaj leti so jo porušili. Na vogalu vidimo večji kamen, ki je preprečeval, da bi z vozovi poškodovali vogal hiše ali bi ga pozimi odnesel snežni plug. Predvidevam, da je bilo slikano v maju 1957, ker so deklice iz Begunj že brez nogavic in v sandalih, tiste iz okolice pa smo še v gambah, večinoma svetlo rjavih, da se ni poznal vsak prah, in v visokih čevljih ter v doma štrikanih jopicah.

140618123-001

  • Prva vrsta spodaj z leve: Marta Hren, Kovačeva iz Bezuljaka; Milka Kraševec z Gmajnce; učiteljica Marija Martinčič.
  • Druga vrsta: Anica Meden, Mim∂na iz Topola; Franc Oblak iz Otonice; Anton Popek, Robč iz Begunj; Janez Meden, Mežnarjev iz Selščka.
  • Tretja vrsta: Vinko Hren, Antonov iz Bezuljaka; Janko Maček, Mačkov iz Selščka; Marija – Minka Škrlj, Grmkova iz Begunj; Tone Turšič, Dolnji Kotov iz Bezuljaka.
140618123-002

  • Prva vrsta spodaj z leve: učiteljica Andreja Peršin; Marjanca Istenič, Poštarjeva iz Begunj; Marinka Lukovič iz Selščka; Marija – Maša Korošec, Korošcava iz Begunj.
  • Druga vrsta: Julka Kotnikova iz Begunj; Ela Kranjc, Ličenova iz Begunj; Danica Kogovšek iz Begunj; Anica Debevec, Žogarjeva iz Bezuljaka.
  • Tretja vrsta: Jože Kranjc, Francetov iz Topola; Jože Popek, Šuštarjev iz Bezuljaka; Žarko Kranjc, Mihovčkov iz Begunj; Jože Ravnik, Bonačov iz Topola.

Slovarček:

  • gambe: bombažne otroške hlačne nogavice, kasneje smo jim rekli tudi žabe
  • štrikana jopica: pletena jopica

Kraj: Begunje Datum: 1957 Avtor: Vinko Toni Zbirka: Vinkotov kufr Skenirano: 18. 6. 2014 Oblika: 3x negativ 6×6

Dodajte komentar

%d bloggers like this: