Skip to content

1955 Loška dolina – Klaftre

7. 08. 2015

Scan-110615-0002Fotografija neznanega fotografa je nastala v Loški dolini. Glede na spodnji zapis ni niti pomembno kje in kdaj. Letnica je le približna. Za zapis o drvah sem se odločil zaradi anekdote, ki se jo spomnim vedno, kadar zagledam tako zložena drva. Pri nas pravimo tako zloženim drvam klaftre, čeprav klaftra pomeni staro volumensko mero za drva veliko približno 4 kubične metre. Klaftra pomeni tudi seženj. Ta stara dolžinska mera predstavlja razpon med odročenima rokama, ki je odvisen od velikosti človeka in znaša od 1,7 do 2,5 metra.

Klaftra je torej izraz, ki se uporablja v trgovanju z drvmi. To pomeni razcepljena metrska polena, ki so zložena v kvader dolžine 4 metre in višine enega metra. Preračunano v kubične metre brez vmesnih prostorov pa je ena klaftra 2,8 kubičnega metra. Pravijo, da so bili pravi mojstri zlaganja drv Tuhinjci, ki so med poleni puščali ogromno prostora. Govorilo se je, da v pravilno zloženo klaftro ne moreš vtakniti otroške roke, v ribniško lahko porineš pest, skozi tuhinjsko pa potegneš klobuk, ne da bi se zmečkal.

Tudi pri nas doma smo kupovali klaftrska drva. Potem smo čakali Franceta Hribljana, ki je s cirkularjem na elektromotorni pogon rezal drva po Cerknici. Trajalo je kar nekaj časa, da je prišel s cirkularjem, ki je bil vgrajen na voziček, iz enega konca Cerknice na drugi konec. France je na vozičku, ki smo mu rekli kulca vozil tudi dolgo leseno lestev po kateri se je povzpel na električni drog in priklopil kabel, ki je bil speljan od elektromotorja, na električno omrežje. Cirkular je imel nezaščitene jermenice in France ni pustil mulcev v bližino stroja. Mnogokrat je ploščati usnjeni jermen zdrsnil z jermenice. Zato je France imel pri sebi cepilno smolo, s katero je namazal jermenici v prepričanju, da bo smola preprečila zdrs jermena z jermenic.

Ker so v Begunjah še vedno rezali drva s kambo, sta se dva mlada Begunjca domislila in si nabavila cirkular. Tako bi olajšala delo Begunjcam in predvsem bi nekaj zaslužila. Ko sta se odpravila na prvo žernado, se elektromotor ni in ni hotel zavrteti, čeprav sta kabel priključila na žice. V hiši je luč svetila, torej tok je bil, motor pa le ni trznil, čeprav je bil nov. Zato sta poklicala v Cerknico na DES in kmalu je prišel električar. Že od daleč je videl priklop na žicah in je grozeče zavpil:

»O hudiča fanta, ne ga srat, glejta kam sta napeljala drat«!

Kabel sta namreč priklopila na telefonske žice.

Slovarček:

  • cirkular: krožna žaga
  • kamba: vrsta ročne žage

Kraj: Loška dolina
Datum:1955
Avtor: neznan
Zbirka: Marija Sterle
Skenirano: 15. 6. 2015
Oblika: fotografija

One Comment leave one →
  1. 7. 08. 2015 08:25

    Nadvse zanimiv prispevek! In, ja, res je Loška dolina, Stari trg – ko bi le bila prepričana, da je na sliki Pečetova hiša, kjer je zdaj trgovina KGZ in ko bi se le spomnila, čigav je skedenj in komu pripadajo obrazi na sliki …:)

Dodajte komentar

%d bloggers like this: