Skip to content

1935 Rakek – Vozna karta

17. 09. 2015

150811919Med, že ne vem več katerim, pospravljanjem skednja, sem za enim od tramov našla zataknjeno tole karto, kakršne še nikoli nisem videla. Tudi iskanje po spletu ni rodilo sadov. Ker je pol manjka, sem se pospravljanja lotila ponovno, tokrat še temeljiteje. Žal brez uspeha.

Za pomoč sem se obrnila na gospoda Mladena Bogića, direktorja Železniškega muzeja, ki mi je že večkrat prijazno pomagal in se mu še na tem mestu lepo zahvaljujem. Tudi on je karto prvič videl, mi je pa posredoval nekaj bistvenih podatkov. Citiram. Šlo naj bi za consko vozovnico za lokalne vlake za tiste, ki so se vsak dan vozili v Ljubljano na delo ali v šolo. Glede na to, da je državna meja proti Italiji označena še pri Rakeku, je vozovnica zanesljivo iz časa pred drugo svetovno vojno, ker pa je na železniškem omrežju že vrisana postaja Vrhnika Trg (od postaje Vrhnika je bila proga podaljšana za 665 metrov), ki je bila zgrajena konec leta 1934, lahko torej vozovnico umestimo v čas 1935 – 1941.

Nekoč, 29. decembra, po skoraj dveh tednih dopusta, sem prišla ob pol šestih zjutraj na postajo. Prometnik je bil še nočni, je komaj gledal, jaz pa tudi. Rečem:
»Dobro jutro. Eno povratno, prosim.«
»Do kam pa?«
»Ja, do tukaj!«
»Kam pa greš?«
»U službo, kam neki!«

Pride ženska tako zgodaj zjutraj na postajo s frizuro kot Uršula s Slivnice, oblečena v deset let star zdelan montl, šenkane hlače in čevlje, ki so sicer malo mlajši, izgledali so pa prav švoh – kam pa naj taka grem? A mogoče u kurbarijo? No, ja, kakor sem bil oblečena, bi šla lahko tudi k frančiškanom fehtat.

Sem se pa spomnila še en vic, ki bi bil lahko tudi anekdota. Ena gospa je sedela na vlaku v kupeju in kar naenkrat odpre vrata en mulc, ki je izgledal, kot da je grobarju z lopate ušel in zarenči:
»Dej, baba, dnar!«
»Nimam.«
»Kaj nimaš! Kaj s pa pol cviklna?«
»Sem mislila, da je sprevodnik, ker karte tudi nimam.«

Kraj: Rakek
Datum: 1935
Avtor: Direkcija Južne železnice
Zbirka: Ivanka Gantar
Skenirano: 11. 8. 2015
Oblika: dokument

Napiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: