Skip to content

1908 ZDA – Poroka, Uncle Tony?

18. 09. 2015
tags:

140814057Nikakor ne moremo biti gotovi, da sta na sliki res Anton Palčič, “uncle Tony” iz Amerike, in Alojzija Kraševec ob poroki leta 1908, kakor se zdi. Slika se je ohranila pri njegovi nečakinji Mariji Ožbolt v Babnem Polju, čeprav bi jo bila ta morala prejeti – če sta res onadva – še ko je bila doma na Velikem Vrhu in jo leta 1941 prinesti s sabo v novi dom. Stric Tone, ki je bil brat Marijine matere Gizele, je ob njeni poroki verjetno že imel veliko in odraslo družino, saj je bil tedaj poročen več kot trideset let. Kaj pa, če je to kateri od njegovih sinov? Ali pa celo nekdo, ki z njim nima nobene zveze? Podobnost ženina na sliki s podobo strica Toneta, ki jo hranijo na Blokah, je velika, a ne popolna. Najbrž ne bomo nikoli čisto zanesljivo vedeli, kdo sta v resnici mladoporočenca. Kdo, ki se dobro razume na obleko oziroma zgodovino mode, bi po po njunih oblačilih morda lahko vsa približno določil čas nastanka slike.

Da pa lahko napišem kaj več o stricu Tonyju, so zaslužne Stare slike:

Gospa Chris Sepic, ki raziskuje zgodovino in družinsko deblo rodbine Palčič, se je ob objavi prispevka o Stricu Tonyju prijazno odzvala in poslala več podatkov o njem, kot smo jih imeli do tedaj, tako da po njeni zaslugi lahko pred nami oživi Pudobec, ki je že davno odšel v Ameriko in se nikoli ni vrnil, a je za svoje sorodnike v stari domovini naredil veliko dobrega, ko je v letih najhujšega pomanjkanja družini nečakinje Marije Ožbolt pošiljal pomoč, ki jim je pomagala preživeti najhujše. S pomočjo podatkov g. Chris Sepic lahko takole dopolnimo podobo strica Tonya:

Bil je sin Antona in Marije Palčič iz Pudoba, Čičkin po domače, rojen leta 1880 v župniji Stari trg. Slovenijo je zapustil leta 1905, se naselil v kraju Chisholm, Minnesota in postal rudar. Poročil se je z Alojzijo Kraševec okoli leta 1908 in skupaj sta imela sedem otrok. Njegov vnuk William Palcich je umrl leta 2014 …

Stric Tony si zasluži, da se ga spominjamo …

140814057-002Nevesta z belim pajčolanom in prelepo belo obleko – kako romantično. Na glavi ima venček, v ušesih se vidijo uhani, mogoče murčki, na prsih pa verižica s križem. Vse polno je tančic in cvetja, kot se spodobi za veliki dan …
 
Če je to res Alojzija Kraševec – kateri veji Kraševcev je pripadala?
140814057-001Ženin ima pod vratom elegantnega belega metuljčka, ki se je nekoliko zamaknil, na reverju visoko zapetega suknjiča pa šopek z belim trakom. Kljub strumnemu pogledu in košatim brkom je videti mlad, enako kot njegova nevesta. Sramežljivo in malce nerodno sta se postavila pred poslikano platno z drevesom in nežnimi meglicami … Nič se nista prijela za roke, nič zaljubljeno pogledala … to sta prihranila za pozneje, ko bosta sama …

Kraj: ni znan, Amerika
Datum: ni znan, mogoče 1908
Avtor: ni znan
Zbirka: Milena Ožbolt
Skenirano: 14. 8. 2014
Oblika: fotografija

4 komentarji leave one →
 1. Drago permalink
  18. 09. 2015 08:58

  v oči pade njena roka, ki je veliko večja od njegove

 2. Chris Sepic permalink
  19. 09. 2015 10:29

  Thank you for including my information in your post! I hope it is helpful, even if the photo is not Anton and Alojzija.

 3. 19. 09. 2015 10:52

  Here is also a page for Palcic family researchers, who can contact me:

  http://one-name.org/name_profile/palcic/

  (Gospod Christopher Sepic)

 4. 21. 09. 2015 15:49

  Hello Milena,

  I contacted the wife of Anton Palcic’s grandson, who told me that the wedding photo is not a photo of Anton and Alojzija. I hope that someone can identify that photo for you some day. I found this blog via a Google search, since I have been researching different Palcic families from the Vrhnika pri Ložu for almost 30 years. My great-grandfather Anton Palčič (not the same Anton as in the photo) was born in Vrhnika pri Ložu in 1879 and he left Slovenia in 1902. He returned to Slovenia in 1931, but settled where his wife’s family lived, near Krško.

  Another Palčič researcher, Daniel Palcic of Gowanda, New York, has roots in Vrhnika pri Ložu. His great-great-grandfather Blaz was born there on 31 January 1798. My great-grandfather Anton Palčič’s grandfather was Michael Palčič, born 18 August 1799 in Vrhnika pri Ložu. Daniel and I suspect that we are related, but so far cannot prove it. My Palčič ancestors lived at 31 Vrhnika pri Ložu and Daniel’s lived at 33 Vrhnika pri Ložu. 33 is still owned by a cousin of Daniel’s, Marija Trubačev. My father and I stayed with Marija for two weeks on a visit there in 2000.

  I would be happy to share more information about my Palcic ancestors or Daniel’s ancestors, if anyone is interested. I have branches of many other Palcic families who settled in the US, Canada, England, and Ireland in my database I would like to know more about your Palčič relatives too! I am sorry that I cannot write Slovenian, though I do speak and write German as well as English.

  Lep Pozdrav,

  (Gospod) Christopher Sepic

Dodajte komentar

%d bloggers like this: