Skip to content

1976 Planina – Stop znak

20. 12. 2015

141210004 Zdaj bom jaz tukaj najprej napisala, kako pridem do takih nenavadnih slik. Milošu napišem, katero sliko naj mi pripravi, on se pa včasih “zmoti” in mi pripravi katero drugo in seveda tudi tisto, željeno. Jaz naj se pa potem matram, kaj napisati. Torej bom napisala kaj čudnega, ker verze iz pesmi “Vsi mostovi v zrak letijo …” sem že porabila pri neki drugi sliki. Ko sem začela pisati za stare slike, sem o sliki napisala vse, kar sem se sama spomnila in kar sem našla. Potem se je začelo dogajati, da so se pojavljale kar nove in nove slike in nisem imela več kaj napisati. Človek obrača, Bog obrne in izkušnje človeka res bogatijo. Zdaj napišem čim manj, da mi še kaj ostane za vsak slučaj. In teh “vsak slučaj” imam že skoraj pol disk na računalniku.

Pa da ne bo preveč balasta naj povem, da so na sliki ostanki vlaka po železniški nesreči. Dodala bom že eno zgodbico z vlaka, ki jih imam na zalogi precej. Hkrati pa vas opozarjam na znak “STOP”. Verjemite, da ni tam zaradi lepšega. Samo predstavljajte si, kaj bi se zgodilo z avtomobilom, pešcem ali komer koli že, če bi v tistem trenutku prečkal progo. Verjetno bi bila poleg železa na sliki še kakšna kost.

Kljub temu, da so na rakovški progi zapornice, sta se tam srečala Furlanov avtobus in vlak. K sreči so preživeli vsi. Še najslabše jo je odnesel avtobus. Nekoliko manj sreče je imel Rakovčan oziroma njegova denarnica, ko so namesto zapornic postavili polzapornice. Z neregistriranim motorjem, brez izpita in brez čelade je obvozil zaprti polzapornici, ker se mu je mudilo v bar Podmornica. In ker je bil pozoren na vlak, ki ga k sreči še ni bilo, je zapeljal pred Podmornico ravno pred miličarje, ki so mu z največjim veseljem napisali nalog z visokim zneskom. Neka gospa pa je obvozila polzapornici z biciklom in ravno tako pred barom naletala na policiste, ki pa so bili do nje bolj milostni, ali pa tudi ne, kakor se vzame. Za kazen so jo namreč poslali nazaj, na drugo stran zapornic počakat, da je vlak odpeljal in so se dvignile. Je bilo smrtno nevarno, ceneje pa.

Kraj: Planina pri Rakeu
Datum: 1976
Avtor: neznan
Zbirka: Karel Rustja
Skenirano: 10. 12. 2014
Oblika: negativ 135

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: