Skip to content

1914 Pula – SMS Erzherzog Karl

22. 06. 2016

R176Bojna ladja SMS Erzherzog Karl (Seiner Majestät Schiff Erzherzog Karl) je bila »pre-dreadnought« ladja, zgrajena leta 1902. Splovili so jo 3. oktobra naslednjega leta in je bila med vodilnimi ladjami tistega časa. Delovala je v okviru III. divizije bojnih ladij. Pomemben podatek, ki je zapisan tudi na fotografiji, je, da je bil njen poveljniški most zaščiten pred strelskim ognjem.

Dosegla naj bi hitrost 20,5 vozlov (38 km/h). Med testiranji pa ji je uspelo načrtovano hitrost preseči za en vozel. Posadka je štela 700 mož. Imela je najsodobnejšo oborožitev, vključno s terciarno oborožitvijo za zaščito pred torpedi, za napade iz zraka in obrambo pred drugimi bojnimi ladjami.

Naredili so jo v Tehnični tovarni Trst, ki je bila zasebno ladjedelniško podjetje, ustanovljeno leta 1857 in je bilo najpomembnejše vojaško ladjedelniško podjetje v tedanji Avstro-Ogrski. Po prvi svetovni vojni je bilo priključeno različnim sorodnim podjetjem in je, končno, v okviru Fincantieri group delovalo do leta 1984.

SMS Erzherzog Karl je večino prve svetovne vojne ostala v domačem pristanišču v Puli. Posredovala je le štirikrat. Leta 1914 je sodelovala pri pobegu ladij SMS Goeben in SMS Breslau iz Sredozemlja, ki je bilo v angleških rokah. Edino bojno pot je opravila maja 1915, ko je sodelovala pri bombardiranju italijanskega pristanišča Ancone. Sodelovala je tudi pri zatrtju mornariškega upora leta 1918 v Boki Kotorski. Junij istega leta se je skušala prebiti skozi Otrantska vrata, a se je morala umakniti, ko se je potopila SMS Szent Istvan. Leta 1919 je prešla v Jugoslovanske roke, ta pa jo je kot vojno reparacijo poslala v Francijo, vendar je nasedla pri kraju Bizerte, Tunizija. Zatem so jo poslali v Italijo na razrez leta 1921.

R176zNa A-O bojnih ladjah je služilo veliko Slovencev, Nekateri so bili na zelo visokih položajih. Med navadnimi vojaki pa je bil tudi Eugen, ki se je zagledal v Vero iz Begunj. Kje sta se spoznala, bo ostala skrivnost. Prav tako tudi, kako se je znanstvo končalo. Se mu je pa precej prikupila, da ji je še z, tako rekoč, bojišča poslal razglednico ladje, na kateri je služil.

Fotografijo je napravil Alois Beer, avstrijski cesarsko kraljevi dvorni in mornariški fotograf. Njegovo delo ga je vezalo na Pulo.

F. W. Schrinner je bil knjigarnar in založnik, ki je izdajal tudi Tednik Pula. Večino Beerovih fotografij, natisnjenih kot razglednice, je založil prav on. V Pulo se je preselil iz Avstrije. Leta 1869 je ustanovil založbo in tiskarno Buchhandlung.

Slovarček:

  • SMS: Seiner Majestät Schiff Erzherzog Karl
  • Seiner Majestät Schiff Erzherzog Karl: ladja njegovega veličanstva Nadvojvoda Karel
  • pre-dreadnought: dreadnought – angleško »neustrašnež« je vojaški izraz za bojne ladje z začetka 20. stoletja, zgrajene po inovativnih standardih, ki so jih prvič uporabili pri izgradnji bojne ladje angleške Kraljeve vojne mornarice HMS Dreadnought, splovljene leta 1906. Bojne ladje, zgrajene pred tem letom, označujejo kot pre-dreadnought bojne ladje.
  • HMS: his majesty’s ship – ladja njegovega veličanstva
  • Szent Istvan: Sveti Štefan

Viri:

Kraj: Pula (Pulj)
Datum: 1914
Avtor: Alois Beer
Zbirka: Muzej novejše zgodovine Slovenije, Št.: R176
Skenirano: neznano (MNZS)
Oblika: skenirana datoteka

No comments yet

Napiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: