Skip to content

1964 Rakov Škocjan – Gost pred hotelom

20. 11. 2016
tags:

150110075

Fotografijo je v Rakovem Škocjanu okrog leta 1964 po vsej verjetnosti posnel Danilo Mlinar. Fotografija prikazuje hotel v Rakovem Škocjanu ter zadovoljnega gosta, ki odhaja proti mopedu in se bo odpeljal domov.

Na začetku šestdesetih let preteklega stoletja so v Rakovem Škocjanu na ruševinah zgradili to stavbo. Po spraševanju znancev sem zvedel, da naj bi bil gost France Zgonc, doma nekje na Blokah. Zgleda, da se je France do hotela pripeljal z mopedom slovenskega proizvajalca Tomos iz Kopra.

150110075-001Napis, narejen iz cevi napolnjenih z neonom, nam pove namen zgradbe.

Sam se spomnim širitve cerkniške tovarne Brest. V njenih novozgrajenih halah so svetile neonske svetilke. Takrat se je sicer govorilo, da so to najlonske svetilke, saj neona nismo poznali. Z naše verande smo ob večerih gledali proti oknom Bresta, od koder se je širila čudovita najlonska svetloba.

Neon je kemijski element, ki ima v periodnem sistemu simbol Ne in atomsko maso 10. Ta brezbarvni žlahtni plin daje značilen rdečkast sijaj, ki se uporablja v neonskih svetilkah. Neon je drugi najlažji žlahtni plin, ki sije rdečkasto-oranžno v ceveh za vakumsko razelektritev.

Rdečkasto-oranžna barva, ki jo neon oddaja v neonski svetilki, se uporabljala za oglaševalske znake. Izraz neonska svetilka se na splošno uporablja tudi pri svetilkah z drugimi plini, ki svetijo z drugimi barvami.

150110075-002France verjetno ni več lačen in ne žejen. Morda si je celo ogledal naravne znamenitosti Rakovega Škocjana.

Kraj: Rakov Škocjan
Datum: 1964
Avtor: Danilo Mlinar
Zbirka: Vanda Mlinar
Skenirano: 10. 1. 2015
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

%d bloggers like this: