Skip to content

1939 Logatec – Maškarada

21. 11. 2016

160726400Sokol Dolenji Logatec je leta 1939 vabil na maškarado z ličnim in vabljivim vabilom.

V Glavni dvorani je igral društveni orkester, ki je imel ob nastajanju kar nekaj težav. Najprej niso imeli dovolj instrumentov, ko pa so jih dobili, niso imeli dovolj članov. Po vsem tem pa niso imeli primernega dirigenta. Končno jim je uspelo leta 1934. Po letu 1937 je moral imeti vsak svoj instrument. Deloval je tudi Jazz ansambel.

V okviru Sokola je deloval veselični oddelek in najpriljubljenejša prireditev je bila tradicionalna maškarada. Nanjo so prihajali iz Ljubljane, Kranja, Vrhnike, Celja in celo iz Celovca.

Na vsaki maškaradi so imeli lift-boya, ki je usmerjal obiskovalce, čistilca čevljev, ki ga je podjetje Bata dalo v reklamne namene, frizer Navinšek iz Ljubljane pa je poslal frizerko. Pri vsaki večji prireditvi sta dežurala dva gasilca in zdravnik.

160726400zMaškarade so bile tematske kot npr. Pustna noč v Šanghaju ali Tutankamonova noč. Leta 1939 so predstavili leto 2000. Zelo sem radovedna, kako so si to leto takrat predstavljali.

Ker je bil v tistih časih popularen jazz, je bila vsa glasba v tem stilu. V prvem nadstropju, kjer so pristali marsovci, je igral društveni jazz orkester, v drugem so plesali s planšarji na glasbo Jazz Sokola I. iz Ljubljane, v vinski kleti je igral ansambel Akordeon – jazz iz Ljubljane, v četrti dvorani pa so se odvijali orientalski plesi.

Za jedačo, pijačo in tudi prevoz je bilo poskrbljeno.

Kar velik zalogaj, organizacija takega dogodka, za tiste čase.

Viri:

 • Hodnik, M. Orli in Sokoli v Dolenjem Logatcu: raziskovalni nalogi. Logatec: Osnovna šola “8 talcev”, 2001.


Kraj: Logatec
Datum: 1939
Avtor: člani Sokola Dolenji Logatec
Zbirka: Lenka Gabrenja
Skenirano: 25. 7. 2016
Oblika: tiskovina

5 komentarjev leave one →
 1. milantrobic permalink
  24. 11. 2016 12:22

  Samo kot dodatek- maškerade so organizirali tudi v hotelu Kramar, po izročilu je goste, ki so se pripeljali iz Ljubljane na postaji Logatec pričakal zapravljivček-ajnšpanik, in jih odpeljal v hotel. Poleg tega je v rokopisni obliki ohranjen zapis-da so bili zelo znani tudi logaški “plesalci”. Kot posebno znamenit ples- pa se omenja ples- kačo vit!!

  Všeč mi je

 2. 24. 11. 2016 19:38

  Ali je mogoče izvedeti kaj več o plesu “kačo vit”? Jaz sem zanj slišala kot otrok, omenjali so ga tudi pozneje na Gornjem Jezeru in Klancah, a nihče ni znal več povedati kakšen je oziroma, da je sploh šlo za ples. Hvala!

  Všeč mi je

 3. 24. 11. 2016 19:46

  Ups, se opravičujem… če glava ne misli, telo trpi: tisti zadevi z Gornjega Jezera oziroma Klanc se je reklo “použa vintat”, medtem ko je bilo “kačo vit” otroška igra. Oprostite, sem se zmotila.

  Všeč mi je

 4. milantrobic permalink
  25. 11. 2016 10:51

  Žal od zapisa- kačo vit, drugega ni, dodano je samo, da je baje ples potekla tako, da je en plesalec plesal z več plesalkami, kako konkretno pa zapisovalec ni opisal…

  Všeč mi je

 5. 25. 11. 2016 13:11

  Hvala!!

  Všeč mi je

Napiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: