Skip to content

1943 Lama dei Peligni – V konfinaciji

4. 12. 2016

vposteljilama-mst0 Rudolf Demšar v konfinaciji, to je v prisilnem bivanju izven domovine. Nahaja se v Italiji, v provinci Chieti, ki leži v Abruzzih, južno od Pescare. Naselje Lama dei Peligni je visokogorska vas z nekaj sto prebivalci.

Najverjetnejši čas posnetka je poletje 1943. Oče je na posnetku star 34 let. Konfiniranci so smeli tudi fotografirati. To sliko je oče Rudolf poslal na Rakek ženi Stani, da ne bo preveč skrbela, kako je z njim v “zaporu”. Namenoma je legel v posteljo s časopisom in ustvaril prijetno in sproščeno vzdušje.

Tu mu res ni bilo hudega! Iz stradalnega zapora v Gonarsu so ga po enem mesecu odpeljali v konfinacijo, v sredo, 26. 8. 1942. Potovanje z vlakom do mesta Chieti in kamionom do Lama dei Peligni je verjetno trajalo 2 dni, kamor je transport konfinirancev prispel v petek, 28. 8. 1942.

Tu ni bilo barak, pogradov, lakote, podgan in uši. Vidimo ga na kovinski zložljivi postelji z žimnico, rjuhama, vzglavnikom in volneno odejo. Tla so kamnita, a spalnica ni videti vlažna. V primerjavi s taboriščem Gonars ali Dachau je bila tu luksuzna izvedba “zapora” v 2. svetovni vojni.

Domov se je vrnil po kapitulaciji Italije, septembra 1943, a ne za dolgo. Zanj so zopet poskrbeli rakovški belogardisti na sveti večer, 24. 12. 1943, da so čimbolj “osrečili rdečo družino”. Poslali so ga Nemcem v Ljubljano, ti pa v taborišče smrti – Dachau.

vposteljilama-mst Oče je videti primerno hranjen in v dobri psihofizični kondiciji.

Prispevek je napisal: Rudi Demšar, dr. vet. med., prof.

Kraj: Lama dei Peligni, Italia
Datum: poletje 1943
Avtor: neznan
Zbirka: Rudi Demšar
Skeniral: Rudi Demšar
Oblika: skenirana datoteka

Dodajte komentar

%d bloggers like this: