Skip to content

Škofja Loka 1963/64 – Delovodska šola

2. 01. 2017

161122990Na sliki vidimo sedem prijateljev, ki so prišli po znanje v Delovodsko šolo v Škofjo Loko. Pet je bilo Notranjcev, eden z Dolenjskega in en Primorec.

Nekoč so tovarne pošiljale obetavne delavce na izobraževanje. Nekateri so imeli že narejeno poklicno šolo, nekateri še nič, zato je bila takrat Delovodska šola kot danes srednja šola. Tako je šlo po znanje tudi pet delavcev iz Bresta. Šola je trajala štiri mesece teoretični del in potem šest mesecev prakse. Čez teden so živeli v Škofji Loki, za vikend pa so prihajali domov k svojim družinam. Vozili so se z avtobusi in vlaki. Se pa je enkrat France Maček tja podal celo z mopedom – to pa je bil podvig. Stanovali so na Trati ob železniški postaji. Vseh pet je bilo v eni neogrevani sobi. Pa je Tone Mahne od nekod zrihtal peč, drva so si pa kar na železniški postaji “sposodili”. Prehrano so imeli organizirano v šolski jedilnici. Hitro so si našli tudi nove prijatelje.

Domača ekipa je bila sestavljena iz dveh mlajših fantov in treh malo starejših. Enkrat sta se mlajša dva odločila starejšim ponagajati. In sta jim “minirala postelje”, kar je pomenilo, da je bila postelja sestavljena skupaj le toliko, da si jo lahko pogledal. Ob dotiku pa se je zrušila. Ob tem pa sta močno upala, da ne bo na mino naletel prvi Alojz, kajti bil je kar malo preveč resen in sta zato imela do njega kar malo strahospoštovanja. Ampak zgodilo se je ravno to, česar si nista želela. Prvi je na mino prišel ravno Lojze in zgodilo se je nepričakovano – sploh se ni razburjal in smeha tisti večer ni zmanjkalo. Jasno pa je, da ostala dva nista niti preizkusila svojih postelj, saj sta že videla, kaj bi se jima zgodilo.

Fantje so tudi kasneje ostali dobri prijatelji. Tone in Lojze pa sta postala celo soseda, saj je njuni hiši ločila le cesta. Njuno dolgoletno prijateljstvo in dober sosedski odnos je lahko vsem nam potomcem za vzgled. In kot pravi pregovor – dober sosed je več vreden kot cela žlahta – to še kako drži.

161122990-001

  • V svetlem plašču in šalom čepi France Maček iz Cerknice,
  • poleg njega je sošolec iz Podnanosa Ivan Andlovec,
  • zadaj stoji Tone Mevc iz Zelš,
  • poleg njega je Tone Urbas iz Cerknice.
161122990-002

  • Spredaj čepi Alojz Hiti iz Cerknice,
  • za njim stoji Tone Mahne iz Goričic,
  • in kot zadnji je sošolec Škof iz Novega mesta.

Viri:

  • France Maček, november 2016.

Kraj: Škofja Loka
Datum: 1963/64
Avtor: neznan
Zbirka: Danica Červek
Skenirano: 22. 11. 2016
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: