Skip to content

1955 Podcerkev – Skrivnostni neznanec

19. 01. 2017
tags:

120710682Sliko iz zapuščine Franca Trudna sem našla med njegovimi neobjavljenimi slikami in kot čas posnetka ocenila sredino petdesetih let, za kraj posnetka pa domnevala standardno prizorišče Trudnovih fotografij – majhno kotlino nasproti njegove hiše. A je vse to lahko seveda napačno. Slika me je pritegnila, ker je na njej zelo markantna pojava, ki se nikakor ne prilega v takratno podeželsko okolje Loške doline. Glede na neolistano ozadje in toplo obleko je bila slika posneta pozno jeseni ali v suhi zimi, manj verjetno zgodaj spomladi, ker je odpadlo listje še ohranilo obliko.

Tako tudi nimam pojma, kdo bi lahko bil sloki možak v samozavestni drži na sliki. Vsekakor ni videti kot kmet ali delavec. Mogoče je uradnik, učitelj ali umetnik, gotovo študiran mestni človek … K resnosti pojave svoje dodajo tudi okrogla očala, kakršna so konec petdesetih prišla iz mode in so jih nadomestila bolj oglata ali za ženske tista v obliki mačjih oči … Moški, ki nosi brado, je bil v tistih časih kot prikazen iz drugega sveta. Kmetje in delavci so se še vedno redno brili enkrat na teden, le redki večkrat. Električni brivski aparati so se pojavili okoli leta 1962 in so zadevo dramatično spremenili. Nekateri so imeli brke ali brčice, zalizcev skoraj nobeden, frizure pa so bile kratke, vrat pobrit … Baretko – baskovsko čepico – so nosili večinoma goranski povratniki z dela v Franciji, a redkokdaj na tak premišljen in eleganten način kot možak na sliki. Skrbno si je navzkriž namestil svetlejši, a ne čisto bel šal iz debelejše tkanine, najbrž volnene, zapel gumbe na lodnastem plašču, ki sicer ni videti pravi lovski široki hubertus, je pa vseeno šivan v takem stilu – z oplečkom, skritimi gumbi in poudarjenimi šivi. Hlače so temne, sveže zlikane na rob in tudi čevlji so skrbno zloščeni. Skratka, človek se je pedantno pripravil na slikanje, kot se spodobi, a tudi na vsakdanje dni najbrž ni hodil okoli neurejen.

Kako se je znašel v Loški dolini? Je bil mogoče malce starejši študent na počitnicah doma? Je prišel na obisk ali po uradni dolžnosti? Je živel v tujini? Najbrž ne bomo nikoli izvedeli. Ali pač? Ga kdo pozna?

120710682-001Resno, skoraj strogo gleda v fotoaparat. Kaj ga je napeljalo, da se je prišel fotografirat v Podcerkev? Ja bilo za spomin? Za uradne potrebe najbrž ne, saj je bilo za dokumente treba imeti doprsni portret.

Kraj: domnevno Podcerkev
Datum: okoli 1955
Avtor: Franc Truden
Zbirka: Janko Štritof
Skenirano: 10. 7. 2012
Oblika: steklena plošča 10×15

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: