Skip to content

1951 Dobec – Moja prva punčka

12. 02. 2017
by

moja-prva-puncka

Verjetno je bilo leta 1951, ko mi je Miklavž prinesel prvo punčko. Dobila sem tudi voziček zanjo, kovtrček (prešito odejico), povštrček (blazinico) in svetlomodro prevleko za oboje. Punčka je bila iz lepenke, lepo pobarvana in polakirana. Roke in noge so bile skozi trup povezane z elastiko, tako, da so se lahko premikale.

Veliko je pretrpela, saj smo jo kar naprej vlačili sem in tja. Če so se ji odtrgale noge ali roke, so jo popravili Brešča mama.

Na sliki na hlodih sediva z bratom Andrejem, za nama pa kuka Peter Jernejčič – Gregorjev. Zadaj je stara Kranjča drnica (drvarnica), na desni pa deblo oreha. Ne enega ne drugega ni več.

Voziček je naredil moj oče. Bil je imeniten, kot za prave dojenčke. Žal ga ni več. Vso posteljnino je kot pravo naredila Mima Turšič – Antonova s Kožljeka, ki je bila šivilja in nam je večkrat kaj sešila. Tudi predpasniček, ki ga imam oblečenega na sliki, je njeno delo. To sem izvedela veliko kasneje, saj sem v Miklavža verjela vse do četrtega razreda. Ta vera je bila nekaj prav posebnega. Učiteljica nam je že v drugem razredu rekla, da Miklavža ni, a jaz se nisem dala. Da bi ji dokazala, da nima prav, sem ji kot Miklavževo darilo prinesla stekleničko črnila, ki sem ga iz tintuja (črnih plodov kaline) skuhala kar sama. Otroška logika …
rscn3503 Predpasniček in vso punčkino posteljnino še vedno hrani moja hči Ana. Pod njenimi spretnimi prsti je predpasniček oživel v zadnjem Cicido-ju (februar 2017).

Prispevek je napisala: Marija Košir.

Kraj: Dobec
Datum: 1951
Avtor: France Kranjc
Zbirka: Maša Košir
Skenirano: 4. 12. 2014 (Marija Košir)
Oblika: skenirana datoteka 24. 1. 2017

One Comment leave one →
  1. 12. 02. 2017 12:37

    Čisto enako punčko sem imela tudi jaz – enak obraz, frizura, velikost… le da je imela samo eno poletno oblekico, v kateri jo je kupil oče, ko se je leta 1953 ali 1954 vračal z orožnih vaj v Postojni. Bila je pri hiši bolj okras kot igrača – sedela je na zakonski postelji in stegovala ročice proti človeku, ki je stopil v sobo…

Dodajte komentar

%d bloggers like this: