Skip to content

1946 Velike Bloke – Brata Lojze in Jože Modic

11. 02. 2017

120417004V mrzlih januarskih dneh, ko vremenarji napovedujejo, da bo to najhladnejši januar po tridesetih letih, sem se spomnil sovaščana Jožeta Modic – Joškotovega. Mnogo prezgodaj je umrl konec januarja leta 2005. Tudi na dan njegovega pogreba 28. januarja 2005 je bil na Blokah strupen mraz in poslovilni govor, ki sem ga imel pred njegovo rojstno hišo, mi je kar zamrzoval v grlu. Sliko iz otroških dni s starejšim bratom Lojzetom, ki je tudi že pokojni, mi je iz svoje škatle izbrskala njuna sestrična Zinka Drobnič.

 Na sliki sta pražnje oblečena dečka, stara šest in štiri leta, ki stojita na domačem pragu. Zvedavo gledata fotografa, večji Lojze z nekaj skepse, mlajši Jože pa se je v strahu oprijel bratove roke. Kaže, da je imel Jože v ušesu uhanček. Obleke niso ravno po meri, bog ve od koga sta jih podedovala, gotovo so bile narejene za večletno uporabo.Joškotova Johana je dala svoja sinova slikati kmalu po koncu vojne, ko je ostala sama z njima. Lahko, da je bilo jeseni 1945 ali spomladi 1946. 36 letni mož in oče Lojze, ki se je k njej priženil iz Studenega, se iz vojne ni vrnil. V knjigi Staneta Okoliša, ki govori o žrtvah druge svetovne vojne, so zabeleženi podatki: kmet, Vetrinj na Koroškem, likvidacija, jugoslovanska armada …

Po drugi svetovni vojni vdove skoraj niso imele možnosti za nove zakone. Domačih fantov ni bilo in kot je pripovedovala moja mama, deklet in vdov pa v vsaki vasi za en ograbek. Življenje je kljub temu teklo dalje in v skromnih razmerah sta Lojze in Jože zrasla v fanta, moža in na koncu postala prava bloška simbola. Starejši Lojze se je pri Krampljah v delavnici mojstra Stankota izučil mizarske obrti in se zaposlil v Ljubljani. Poleg tega je bil pravi tavžentkinstler. Znal je napraviti vse mogoče, na koncu se je v svoji delavnici v hiši ob Bloškem jezeru na Volčjem lotil celo izdelave diatoničnih harmonik. Na harmoniko je, tako kot na kitaro, znal tudi lepo igrati in ob tem zapeti. Enkrat sva sedela pri njem in se ob kozarčku in harmoniki uglaševala za vajo pevskega zbora, kjer sva skupaj basirala. Povedal je, da je šel samo enkrat pogledat k enemu od številnih izdelovalcev frajtonarc. Nič ni smel narisat, samo pogledal je lahko in zapomnil si je vse skrivnosti. Nedolgo zatem je že zaigral na svojo harmoniko. Kar nekaj jih je ostalo po njegovi smrti.

Tudi mlajši Jože se ob delu na kmetiji ni ustrašil tudi nobenega drugega dela. Tako je delal v novovaški Mlekarni, Novolitu, sekal je v gozdovih v bližini Koblenza ob Renu v Nemčiji, zidal pri Gradišču in delal v gozdu pri GG Postojna. Dolga leta je bil tudi poveljnik PGD Velike Bloke. Oba z Lojzetom sta bila tudi vneta člana bloške zelene bratovščine. Jože je uplenil največjega medveda v naših krajih. Čez 300 kg je imel in ko je visel pred Lovskim domom v Novi vasi, so firbci od vsepovsod kar drli skupaj. Danes stoji ta medved v prostorih nekdanjega Novolita, danes Juba v Novi vasi. Najbrž bi bilo prav, da bi ga postavili na ogled v kakšen javni prostor v Novi vasi.

Jože in Lojze sta bila neprekosljiva tudi v bloških hudomušnostih. Jože je večkrat povedal, kako je šel vprašat za službo na Gradišče, kjer je tudi sicer takrat delalo veliko Bločanov. Ko ga je zagledal direktor Danimir, se je kar takoj odločil: “Jože k nam pridi, koliko bomo potem samo na gruštih prišparali!” Jože je bil v tistih časih največji Bločan, visok okoli dva metra in za marsikakšno delo ni rabil lestve ali stolice pod nogami. Ker je imel doma tudi konja, je večkrat prevzel tudi vlogo Martina Krpana.

120417004zZinkin mož France je hotel na sliko nekaj zabeležiti pa se je premislil. Slike so bile velikokrat edini priročni papir pri hiši, za kaj nujnega zapisati.

Slovarček:

 • ograbek: zgrabljeno seno za sušenje
 • tavžentkinstler: človek z mnogimi sposobnostmi
 • frajtonarca: diatonična harmonika
 • grušti: zidarski odri

Viri:

 • Zinka Drobnič, Velike Bloke

Kraj: Velike Bloke
Datum: 1946 (ali 1945)
Avtor: neznan
Zbirka: Zinka Drobnič
Skenirano: 17. 4. 2012
Oblika: fotografija

3 komentarji leave one →
 1. Anonimno permalink
  11. 02. 2017 09:43

  Jože je 29.10.2002 uplenil medveda težkega 338kg in je res prava zverina, ko se postaviš poleg njega.
  Kar nekaj sorodnikov, sodelavcev in prijateljev iz drugih krajev sem pripeljal na ogled tega medveda, ki nagačen v stoječem položaju stoji na hodniku nekdanjega podjetja Novolit. Dokler je bilo to podjetje ni bilo nikoli problema za ogled pa naj bo petek, svetek sobota ali nedelja popoldne ali zvečer samo vratarju sem se javil pa nas je prijazno peljal po stopnicah na ogled in obvezno slikanje ob medvedu. Vsi, ki sem jih pripeljal na ogled so bili začudeni in presenečeni da pri nas živijo tako veliki medvedi. Nihče si ga nebi želel srečati živega v naravi.
  Ko pa sem pred novim letom želel pripeljat par sodelavcev na ogled, ki smo se dobili na Blokah na večerji ob odhodu v pokoj enega izmed njih mi je varnostnik rekel, da ogled ni mogoč ker je popoldan pa še praznik povrhu. Se je potrudil in poklical enega nadrejenega za dovoljenje pa je tudi ta rekel da je sedaj ko je lastnik Jub vse pod kamerami in da se je treba prej najaviti in to samo v dopoldanskem času.
  Zato tudi jaz mislim,da bi moral ta orjak (medved) stati nekje na javnem mestu v vitrini tako da bi bil na ogled vsem podnevi ali zvečer.

 2. 12. 02. 2017 13:05

  Ja, Lojze in Jože sta bila res neprekosljiva tudi v bloških hudomušnostih. Nekje v zgodnjih osemdesetih letih prejšnjega stoletja sva se z Lojzetom srečala na nekem seminarju za člane samoupravnih organov v Ljubljani. Če vem prav, je bil on takrat član delavskega sveta v Kompasu in opisal mi je izkušnjo. Delavski svet je odločal o sodelavcih, seveda z vrha podjetja, ki bodo šli na bližnji turistični sejem nekam v Nemčijo. Lojze je v okviru “razprave” o predlaganih imenih dvignil roko in, kot mi je pripovedoval, predlagal še sebe za potovanje. “Kaj boš pa ti tam počel, so me vprašali, pa sem jim povedal, da isto kot oni. Po sejmu bom hodil, viski pil, zvečer bom šel pa v v bar”. Uganili ste, ta “dopolnilni predlog” ni bil sprejet, sicer pa tudi ni bil predlagan zato, da bi ga sprejeli. Pač vrhunska hudomušnost!

Trackbacks

 1. 1965 Velike Bloke – Bločanke s kitaro | Stare slike

Dodajte komentar

%d