Skip to content

1964 Žilce – Pred jezom

23. 02. 2017

110910005

Slika je nastala leta 1964 v dolini potoka Zale, v bližini Svetega Vida, natančneje v predelu imenovanem Kotel. V času nastanka slike se je vas imenovala Žilce (med leti 1955 in 1991, potem je bila spet preimenovana v prvotno ime Sveti Vid).

Na sliki je pet mladih moških, ki so se v lepem in sončnem vremenu postavili pred leseno pregrado, ki pa ni navadna pregrada, ampak je v resnici jez. Pravzaprav možakarji stojijo na dnu še suhega novo nastajajočega umetnega jezera.

V Žilcah je v tistem času obstajalo Turistično društvo Žilce. Pod vodstvom Franca Strleta se je društvo trudilo, da v svoje kraje privabi čim več izletnikov in turistov. Zaradi tega se je porodila zamisel o umetnem jezeru. Lokacija je bila skrbno izbrana. V Kotlu se več potočkov združi, ki se po tem v 30-metrskem slapu izlijejo v potok Zala. Z zajezitvijo vode pred slapom bi dobili jezerce in s tem bi bil kraj še bolj turistično privlačen. Namera o izdelavi umetnega jezera v Žilcah je bila objavljena leta 1964 v časopisu Glas Notranjske (povezava spodaj), kjer je bilo napisano, da nameravajo domačini s pomočjo nekaterih podjetij zgraditi jez v dolini Zale. S tem bi dobili akumulacijsko jezero, ki bo sprva dolgo 350 metrov, če pa bo jez zdržal, bi jezero povečali na 500 metrov dolžine.

Vsa dela so člani turističnega društva, s pomočjo domačinov, opravljali prostovoljno in največ sami. Material za izdelavo jezu, predvsem deske in tramove, so nabavili po okoliških domačijah. Tramovi so bili skupaj zbiti s klamfami, deske pa na tramove z žeblji. Vse skupaj je bilo na tleh skrbno utrjeno z zemljo in ilovico. Po končani zajezitvi se je voda uspešno zbirala in tam je dejansko res nastalo jezerce. Na žalost pa je bilo zgodbe z jezerom tudi hitro konec. Ob prvem neurju je voda v jezeru preveč narasla, jez ni zdržal pritiska vode in se je podrl. Voda iz jezera je z ostanki podrtega jezu odtekla v potok Zalo in dalje proti Iški. Domačini so les od jezu videvali globoko v Iški še dolgo po tem.

Tudi o tej nesreči je bil leta 1966 objavljen članek v časopisu Glas Notranjske (povezava spodaj). Članek, ki je bil napisan o lepotah Vidovske planote in o razvoju turizma v Žilcah se je v enem delu glasil takole:

” Da, tudi na tej planoti je jezero, zdaj še samo jezerce. Prizadevni domačini so že zajezili bližnji potok, toda neurje jim je jez podrlo. Bili so žalostni. Toda odnehati nočejo. Pravijo: Zdaj moramo jez bolj strokovno narediti, da bo dovolj odporen, če voda v potoku naraste”

Kljub temu so po tem projekt jezera opustili. Na jezero so jih še dolga leta spominjali ostanki lesenih tramov, vkopanih na mestu, kjer je bil nekdaj jez.

110910005-001Z leve:

  • Franc Doles,
  • Bojan Bavdek (gostilničar).
110910005-003Z leve:

  • neprepoznan,
  • moški za njim bi lahko bil Miro Bavdek iz Jeršičev, ki se je dosti angažiral pri sami izdelavi jezu;
  • Anton Bavdek.
110910005zNapis na zadnji strani govori o tem, da gre za jezero v Žilcah.
110910004Na tej sliki je videti velikost jezera, preden je jez popustil.

Slovarček:

  • klamfa: železna spona

Viri:

Kraj: Žilce (Sv. Vid)
Datum: 1964
Avtor: neznan
Zbirka: Mateja Tavčar
Skenirano: 10. 9. 2011
Oblika: 2 fotografiji

Dodajte komentar

%d bloggers like this: