Skip to content

1910 Ivanje selo – Ivan Matičič (1)

3. 05. 2017

Bratje Matičič

Na sliki je pet Cvirglovih fantov slikanih v ateljeju pri fotografu neznano kje. Njihov izgled je tako do potankosti urejen, da jih človek lahko samo občuduje. Krasne obleke, kravate, metuljčki, iz žepov verižice in do zadnjega lasu urejene pričeske. Fotograf se je močno potrudil in jih postavil točno tako, kot mora biti za odlično fotografijo.

Ivan Matičič

V tej pripovedi se bomo osredotočili na Ivana kot pisatelja, stavca, vojaka in velikega domoljuba.

Ivan se je rodil na sveti večer 1887 v Ivanjem selu na Notranjskem, očetu Matiju roj. 1845 in materi Ani roj. 1859 pri Tonkovih v Bezuljaku. Rodilo se jima je devet otrok, šest fantov in troje deklet. Ivan je bil peti po vrsti. Rodil se je na sveti večer, pa vaščani niso bili zadovoljni, da bi se poleg Kristusovega rojstva rodilo še kako drugo dete, zato so domači prestavili datum za tri dni in ga krstili 27.12.

Malo je manjkalo, da ni tega drobčkanega fantka pobralo prav na krstni dan. Botra sta ga zavitega v odejico in kovtrc položila v nečke, ga dala na sani in peljala v unško cerkev krstit. Ko sta prišla pred cerkev ni bilo nečk z otrokom nikjer. V smrtnem strahu sta tekla nazaj proti Ivanjemu selu in ga našla globoko v gazi sladko spečega v svoji posteljici. Ivančka so srečno krstili in se potem pri Cvirglovih dobro pogostili.

Ivan je odraščal in obiskoval ljudsko šolo na Uncu, ker pa ta šola ni bila popolna, ga je mati odpeljala v Ljubljano, kjer je dokončal osnovno šolo in so ga potem vpisali v gimnazijo. Zaradi previsoke šolnine in ker je bilo pri hiši veliko otrok, se je Ivan vrnil domov.

Cvirglov sorodnik, ki je bil upravnik katoliške tiskarne, ga je vzel k sebi in ga vpisal za stavskega vajenca. Kmalu je odšel v tiskarno v Kamnik in od tam v Celovec. Tu je prišel v stik z novinarji in pisatelji, kar mu je pomagalo, da je tudi sam prijel za pero in začel pisati. V tiskarni je sam tiskal svoje prve črtice in jih objavljal v glasilu Koroških Slovencev Mir. Družil se je z zavednimi slovenskimi fanti, ki so sodelovali v pevskem oktetu, kjer je bil Ivan kot tenorist in pisatelj.

Leta 1914 je izbruhnila prva svetovna vojna in tudi Ivana Matičiča pognala na fronto.

Franc Matičič

Jože Matičič

Tone Matičič

Matija Matičič

Viri:

  • Alojz Matičič

Prispevek je napisala: Ana Ivančič.

Kraj: neznan
Datum: neznan, okoli 1910
Avtor: neznan
Zbirka: Alojz Matičič
Skenirano: 2. 3. 2017
Oblika: kopija fotografije

Screenshot-2017-10-29-22.08.51Prispevek je bil objavljen v oktobrski številki Slivniških pogledov 2017

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: