Skip to content

1930 Rakek – Vabilo na župni izlet

14. 06. 2017

pc133298

Na otvoritev gasilskega doma in spremljajoče slovesnosti v letu 1930 so vabili z velikim plakatom. Original meri 92 x 63 cm in ga hrani Frančišek Matičič z Rakeka. Kot je z vabila razvidno, je bila slovesnost res velika, kot se spodobi za otvoritev novega gasilskega doma.

Ob 130-letnici ustanovitve PGD Rakek vas le-to vabi na veliko gasilsko veselico, ki bo 8. julija 2017 ob 20. uri, na prostoru za Osnovno šolo Rakek. Vstopnine ne bo, bo pa veliko pijače, jedače in bogat srečelov. Zabaval vas bo ansambel Banovšek. Ob njihovi glasbi vas bodo zasrbele pete in veselo se boste zavrteli kar vam bo povzročilo lakoto in žejo, za katero bomo poskrbeli mi, gasilci. Vljudno vabljeni. Na pomoč!

Takole oglašujemo dandanes preko modernih medijev: radia, časopisov, Facebooka itd. Nekdaj pa so besede vabile z dobrega, starega papirja, ki se je obdržal vse do današnjih dni. Obdržali se bodo tudi digitalni zapisi, a le do naslednje katastrofe, ki bo prekinila dotok električne energije. Pa kakršna že bo.

Na veselico pa le prid’te.

Kraj: Rakek
Datum: 1930
Avtor: neznan
Zbirka: Frančišek Matičič
Fotografirano: 13. 12. 2016
Oblika: plakat

2 komentarja leave one →
 1. francmazi permalink
  14. 06. 2017 23:33

  Ne gre mi iz misli ta izlet, kamor so vabili rakovski prostovoljni gasilci. Izlet pomeni krajše potovanje, navadno za razvedrilo, tu pa ni šlo za vabilo na nobeno potovanje, ampak na slovesno otvoritev gasilnega doma in popoldansko “veliko veselico”, ki jo bo ob 4. uri popestril nastop gasilcev s prostimi vajami s sekiricami. Torej vse doma.
  Domnevam, da se je sestavljalcu plakata zapisala napaka, ko je želel napisati, da vabi na zlet. To so bile v tistih časih slavnostne prireditve, na katerih so množično nastopali člani telovadnih društev, tudi tabornikov, posebej imenitni pa so bili vsesokolski zleti v Pragi. Ker takih prireditev danes ni več, je tudi beseda zlet že šla v pozabo..

 2. Ivanka Gantar permalink
  16. 06. 2017 10:57

  Franci, kar se zleta tiče, imaš prav. Kdo je zamočil – ali tiskar ali predlagatelj besedila – pa bo ostala skrivnost.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: