Skip to content

1930 Rakek – Otvoritev gasilnega doma

6. 04. 2016

RakekNotranjski obmejni kraj Rakek je v nedeljo, 6. julija 1930, prav na dan, ko so praznovali god zavetnika rakovške cerkve – sv. Urha, doživel lepo gasilsko manifestacijo – otvoritev novega gasilnega doma.

Nov gasilni dom je bil dograjen že pozno jeseni leta 1929, popolnoma adaptiran pa naslednje leto spomladi. Spodaj so bili prostori za gasilsko orodje, zgoraj za seje društva in tudi dva prostora za občinsko pisarno. Dom je bil zgrajen s prostovoljnim delom članov in ostalih podpornikov. Otvoritev je bila slovesna in vrhunsko izpeljana. Sokolsko društvo je z veseljem prepustilo svoje prostore za popoldanski javni nastop gasilcev.

Tega dne je bil Rakek okrašen z državnimi zastavami. Okoli devete ure dopoldan so se pred kolodvorom začeli zbirati gasilski oddelki iz vseh krajev Notranjske. Zastopana so bila vsa gasilska društva, vključena v cerkniško gasilsko župo, ki ji je tedaj načeloval Otoničar iz Cerknice. Proslave so se udeležili gasilci iz Starega trga, Loža, Pudoba, z Blok, Cerknice, Begunj, Dolenje vasi, Dolenjega Jezera, Ivanjega sela, Grahovega, iz logaške župe pa Hotederščani, Žirovci in drugi. Vse navzoče je v imenu domačega društva pozdravil načelnik Janko Vivoda. Po nagovoru se je formiral sprevod z godbo cerkniškega društva pod vodstvom Žuljana čelu in s tremi prapori. V spremstvu narodnih koračnic je sprevod krenil po glavni cesti pred gasilni dom. Sprevoda se je udeležilo preko dvesto gasilcev v uniformah. Vsa vas pa je prijazno pozdravljala prispele goste, zlasti predstavnike Jugoslovanske gasilske zveze z Milkom Hojanom na čelu. V cerkvi sv. Urha je cerkniški dekan Juvanec daroval mašo, pri kateri sta ministrirala dva ljubljanska gasilca. Po maši je dekan blagoslovil gasilni dom in imel kratek govor, v katerem je poudaril vzvišene naloge gasilstva, ki »praktično izpolnjuje ljubezen do bližnjega v skrajni sili in žrtvuje celo svoje življenje za blagor bližnjega«.

Navzoče je nato z balkona pozdravil župan Juvančič in se predvsem zahvalil vsem podpornikom, ki so z denarnimi prispevki in drugimi sredstvi pripomogli, da so gasilci lahko postavili tako lep dom. Tajnik cerkniške župe se je zahvalil v imenu vseh notranjskih gasilcev, Milko Hojan je v imenu JGZ in staroste Josipa Turka čestital rakovškemu društvu in pozval mlade gasilce k vztrajnosti z željo, da bi čim lepše uspel vseslovenski gasilski kongres v Ljubljani, ki je bil v avgustu istega leta. Podal je kratko zgodovino slovenskega gasilstva in njegov razvoj. Poudaril je, da gasilstvo ni več le paradno društvo, temveč stremi za kulturno in strokovno izobrazbo članov.

Slavnosti so se udeležili še obmejni komisar Markovič, postajenačelnik Petrovič ter botri in botrice, tako lesni industrialec Fran Hmelak, ravnatelj podružnice Ljubljanske kreditne banke Dekleva, podžupan Franjo Tavčar, Gornik s soprogo, Martin Puntar s soprogo in še mnogi drugi.

Sledila je praktična vaja z avtomotorno brizgalno ljubljanskega gasilnega društva. Popoldan so gasilci pred sokolskim domom imeli prikazno vajo s sekiricami. Izvajalo jo je preko sto mladih in krepkih gasilcev. Slovesnost se je zaključila z gasilsko veselico.

K izgradnji doma pa je veliko prispevala tudi trgovinska tvrdka Levstek-Oblak.

Slovarček:

 • avtomotorna brizgalna: avto z gasilsko brizgalno
 • gasilni dom: zastarel izraz za gasilski dom
 • manifestacija: javno, navadno slovesno izražanje, kazanje hotenja, mnenja, stališča, razodevanje
 • župa: večja organizacijska enota, ki je povezovala društva

Viri:

 • Jugoslovan (08.07.1930), letnik 1, številka 29. URN:NBN:SI:DOC-D3I1IJAL from http://www.dlib.si

Kraj: Rakek
Datum: 6. julij 1930
Avtor: neznan
Zbirka: Muzej novejše zgodovine Slovenije (št.: SL6321)
Skenirano: neznano (MNZS), prejeto 15. 1. 2016
Oblika: skenirana datoteka

3 komentarji leave one →
 1. Anonimno permalink
  6. 04. 2016 12:52

  V našem narečnem govoru se je tako prijelo gasilni dom, da tako tudi pišemo. Ampak pravilno je GASILSKI DOM. 🙂

 2. Ivanka Gantar permalink
  6. 04. 2016 13:07

  Da, pravilno je gasilski dom. Ni pa gasilni dom le narečni izraz. Pred drugo svetovno vojno je bil to splošno uveljavljen izraz in ker na stavbi sami tako piše, sem v prispevku uporabila isto terminlogijo.

Trackbacks

 1. 1930 Rakek – Vabilo na župni izlet | Stare slike

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: