Skip to content

1952 Rakek – Birma

23. 07. 2017
tags:

Sonce iznad Slivnice je obsijalo vzhodno pročelje cerkve na Rakeku in prav tako Slavko in njeno botro, očetovo sestro Julijano. Blago za obleko je poslala teta iz Amerike, kdo jo je sešil, ne vemo. Je pa Slavka lepa v njej. Pred seboj drži podobo z Jezusom, ki blagoslavlja otroka. Take smo dobili vsi. Bohved, kje je moja?!

Tudi birma je eden od krščanskih zakramentov. Ob njegovi podelitvi birmanec prejme Božjo milost in darove Svetega Duha: dar modrosti, dar umnosti, dar svéta, dar moči, dar vednosti, dar pobožnosti in dar strahu Božjega. Od botre ali botra pa kaj materialnega.

Slavka Ivačič, roj. Repolusk je šla k birmi že dve leti po prvem obhajilu, kar je relativno zgodaj. Po navadi gredo otroci k birmi v šestem razredu ali še kasneje, ko naj bi bili dovolj zreli in ker je birma praviloma na vsake štiri leta, so tudi birmanci različnih starosti.

Kraj: Rakek
Datum: 1952
Avtor: neznan
Zbirka: Slavka Ivačič
Skenirano: 12. 1. 2017
Oblika: fotografija

2 komentarja leave one →
  1. Tatjana permalink
    23. 07. 2017 08:33

    Ja dobro so pomaknili starost otrok za prejem obhajila in birme. K obhajilu gredo sedaj v tretjem k birmi pa v osmem in devetem razredu. Dobri smo bili mi, ki smo to opravili že v prvem in šestem razredu, do komca hodili k verouku………pa še kar lušno je bilo. Ja, so bili pa res drugi časi, se že piše zgodovina.

Trackbacks

  1. 1886 Haasberg – Šivilja | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: