Preskoči na vsebino

1940 Rakek – Pred Puntarjevo štalo

2. 08. 2017

Slika je nastala za Poženelovo gostilno, pred štalo, še preden so prišli Taljani in vse požrli. In če je gostilna, mora biti tudi kaj za pod zob. Take debele svinje ni lahko zrediti. Ivana je bila podjetna, njena posvojenka Ana pa pridna, matranje je bilo pa vseeno.

Tale zgodbica sicer ne sodi ravno v kontekst, ampak ker vem, da ne bo nikamor drugam pasala, jo bom povedala kar tule. Pa še prašiči so omenjeni v njej.

Zavod za socialno medicino etc. je zaposloval tudi deratizatorje, zato smo vsem tam zaposlenim skrajšano rekli kar podganarji. Le ti so po blokih, restavracijah, zasebnih hišah in še kje nastavljali strup za podgane. Glavna sta bila pa Janez in Janez. Ni hec. V resnici sta bila oba Janeza. Eden velik in močan, pravi kmečki dedec ter zelo zgovoren in šaljiv, drugi majhen in suh, ki je, kar se duhovitosti tiče, skušal biti kopija prvega, pa ne preveč uspešno. Ta dva sta prišla ob pol treh s terena tako nalita, da sta kar podpirala en drugega. Kjer so prašiči, so po navadi tudi podgane in tako so se naselile tudi pri nas, pa je mama naročila, naj kaj iz Ljubljane prinesem zoper to nadlego. Kaj hočeš boljšega. Vprašala sem Janeza in mi je gratis naložil toliko tistega strupa, da bi lahko pokrepala pol Rakeka. Mama je bila tako vesela, da je dala liter šnopca. Saj še sama ni vedela, kako jima je ustregla. Odsihmal sta mi vsak dan, ko sta prišla s terena, rekla: »Če boš še kaj rabila, ti kar povej!«

  • Ana Debevec, por. Poženel, Ivanina posvojenka,
  • Ivana Puntar, roj. Gabrenja.
 Podatke je zapisala Anina hči Marta.

Kraj: Rakek
Datum: 1940
Avtor: neznan
Zbirka: Marta Mele
Skenirano: 5. 3. 2017
Oblika: fotografija

Dodajte komentar