Skip to content

1953 Rakek – Odkritje spomenika padlim borcem

13. 10. 2017

Sedmega junija 1953 so na Rakeku v parku Zvezda odkrili spomenik v spomin petdesetim žrtvam našega osvobodilnega boja. Spomenik je umetniško delo akademskega kiparja Staneta Keržiča. Arhitektonski del spomenika je projektiral in nadziral ing. arh. Drago Derkovič, odlila in postavila pa ga je Umetniška zadruga v Ljubljani. Spomenik predstavlja bombašico.

Za postavitev imajo zasluge člani Zveze borcev Rakek, posebno Suvorov, Kotnik, Fabjan in Modic ter udarniška skupina kolarskega podjetja in miličniške postaje Rakek. Slavnost je začel France Kotnik, potem je imel slavnostni govor predsednik Okrajnega odbora ZB Janez Kranjec. Spomenik je odkril prvoborec Korenčič. Govorili in recitirali so tudi pionirji. Pel je moški pevski zbor SKUD Rakek. Igrala je cerkniška godba. Slavnosti so se poleg domačinov udeležili tudi Ivan Novak – Očka, narodni heroj Janko Rudolf, Janez Hribar iz Ljubljane ter svojci padlih. K spomeniku so položili nad 50 vencev.

Stane Keržič (12. november 1918, Cesta, Grosuplje – 18. december 1969, Ljubljana) je bil kipar in likovni pedagog. Leta 1949 je diplomiral na Akademiji upodabljajočih umetnosti v Ljubljani in 1951. končal specialko za kiparstvo. Poučeval je na gimnaziji in na šoli za oblikovanje v Ljubljani. Ustvarjal je portretno, predvsem otroško in spomeniško plastiko. Uporabljal je marmor, bron ali mavec. Pri spomenikih, posvečenih NOB, je sprva zastopal realistično smer z vsemi nadrobnostmi (Rakek, 1952; Bombašica v Kočevju, 1953), ki jih je pozneje opuščal (Kurirček v Podutiku, 1961). Nazadnje je spomenike vse bolj povezoval z arhitekturnimi zasnovami (Žiri, 1964).

Vojak je Franc Uršič.
Vojak za palmo je Avgust Poženel.
Nosilci vencev, ki so jih po odkritju položili pred spomenik.
Podatke je zapisala Marta Poženel, poročena Mele.

Viri:

Kraj: Rakek
Datum: 7. junij 1953
Avtor: prepričana sem, da Bajčk
Zbirka: Marta Mele
Skenirano: 5. 3. 2017
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

%d bloggers like this: