Skip to content

1953 Postojna – Postojnski teden

15. 11. 2017

Že na začetku aprila leta 1953 je kazalo, da bo Postojnsko jamo obiskalo veliko turistov. Na to so se pričeli pospešeno pripravljati. Direkcija kraških jam je natisnila plakate in začela obnavljati električno inštalacijo ter objekte okrog jame. Z obnovo svoje postaje je začela tudi železnica.

Da pa bi Postojno še bolj približali turistom, so sklenili, da bodo v času od 19. julija do 2. avgusta 1953 priredi Postojnski teden z različnimi kulturnimi in športnimi prireditvami ter razstavo o gospodarskem in kulturnem napredku okraja.

Vse do osvoboditve je bil postojnski okraj pod Italijo, ki je naše kraje, predvsem gozdove, le izkoriščala, dajala pa nič in tako je bil po koncu vojne eden najslabše gospodarsko razvitih. Na področju kulture pa je bilo še slabše.

Postojnski teden, ki je trajal 14 dni, je prinesel mnoge prireditve: gospodarsko razstavo, na kateri se je predstavila večina predvsem lesarskih podjetij, kulturno razstavo del notranjskih umetnikov, seveda niso manjkali niti gasilci s svojimi prikaznimi vajami, gledališke igre, nogometne tekme, konjske dirke in 22. julija, ob dnevu vstaje slovenskega naroda, velik koncert na prostem, ki ga je izvajala godba na pihala Garnizona Postojna. Okrajni ljudski odbor je izdal tudi Katalog h gospodarski in umetniški razstavi s programom prireditev, ki ga je natisnila Tiskarna Slovenskega poročevalca.

Slavnostni zaključek je bil predviden 2. avgusta na letališču z velikim letalskim mitingom, ki pa se je žalostno končal. Jadralno letalo se je dvignilo s pomočjo aerozaprege in na ustrezni višini odpelo vrv. Sledila je katastrofa, saj je jadralno letalo strmoglavilo. Pilot Vlado Boltar se je smrtno ponesrečil. Nesreča je pustila grenak priokus na celotni prireditvi.

Slovarček:

  • aerozaprega: motorno letalo dvigne jadralno letalo, ki je nanj pripeto z vrvjo

Viri:

Kraj: Postojna
Datum: 1953
Avtor: Okrajni ljudski odbor in Tiskarna Slovenskega poročevalca
Zbirka: Ivanka Gantar
Skenirano: 9. 7. 2015
Oblika: publikacija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: