Skip to content

1914 Tatra – Pozdravi v Dobec

26. 01. 2018
by

Med papirji tete Jerice sem našla razglednico, ki jo je 25. septembra leta 1914, se pravi prav na začetku I. svetovne vojne mojemu staremu očetu pisal »prijatelj« Johan Kranjc.

Kdo je ta prijatelj, ne vem. Njegov priimek je enak priimku očetove družine, vendar Johana v našem rodovniku, kolikor ga poznam, nisem srečala. Morda pa je bil Antonov bratranec, ki mu je bilo doma ime Janez. Kdo ve? Je pa zanimivo, da je svoje ime in datum napisal na prvi strani. V naslovu je priimek mojega starega očeta – z izjemno lepo pisavo – napisal kot Krainc namesto Kranjc.

Ljubi moj prijatelj!

Vam pošiljem Pozdrav iz tega malega mesteca kakor sem Jast vnjemi In Ravno Nasproti te Cerkvice smo prav zraven in gremo vsaki dan v to cerkev. Ampak je vse drugač opremljena, kakor je vašem kraji. Križev pot je vse drugač napravljeni kakor pri vas in je slabo opremljena ampak v Galiciji so še bolj lepo opremljene kakor so v našem. Drugač se imam dobro, ker bodem kmalu zdrav. Pozdrav celi rodbini vaši

Najbrž je bil vojak v Tatrah, v avstro-ogrskem mestecu Szepes Szombat (tj. po madžarsko, po slovaško Spišská Sobota, nemško Georgenberg), ali pa je morda delal tam kot gozdni delavec. Iz naših krajev so moški pogosto hodili za zaslužkom po raznih krajih Avstro-Ogrske. Kot je razvidno iz napisanega, je bil bolan. Piše čitljivo, a s pravopisom ima težave. Opisuje tamkajšnjo cerkev, ki jo najprej imenuje cerkvica, čeprav je videti kar velika cerkev. Ko sem iskala, kje je to mesto, sem naletela na spletni naslov slovaške potovalne agencije, kjer so objavljene tudi fotografije notranjosti te cerkve, ki je prav veličastna.

Na moji razglednici dve ženski in nekaj otrok preko trga po glavni cesti verjetno prihajajo od maše. Ženski in deklice, vse resne, so v rutah, dečki v klobučkih. Dekle na desni ob drevesu je razoglavo in nasmejano. Levo za njimi vidimo še nekaj ljudi in kmečki voz. Zanimivo je, da je isto prizorišče na reklami slovaškega potovalnega urada skoraj enako, le da so makadam na trgu zamenjale granitne kocke in da tam namesto voza zdaj stojijo moderni avtomobili. No, tudi fasade hiš so obnovljene, pa cerkev tudi. Z moderno tehnologijo in Googlovo storitvijo Street View se lahko kar od doma sprehodimo po celem mestu, ki je sedaj na Slovaškem.

Prispevek je napisala: Marija Košir.

Kraj: Tatra
Datum: 25. 9. 1914
Avtor: neznan
Zbirka: Jerica Kranjc
Skenirano: 23. 2. 2015 (Marija Košir)
Oblika: skenirana datoteka

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: