Skip to content

1934 Rakek – Aleks na smučeh

4. 04. 2018

11. februarja 1934 je bila na Rakeku smučarska tekma. Vreme so dobro naročili in po tekmi so si nekateri privoščili še malo dodatne športne dejavnosti. Aleks se je tako pripravil za plavanje, a ker po snegu to ni šlo, se je po strmini spustil kar na smučkah. Če ni dobil pljučnice, je pa vsaj malo porjavel.

Sporstki klub Javornik je priredil medklubsko smučarsko tekaško tekmo na 16 kilometrov. Udeležilo se je je skupno deset tekmovalcev. Trije iz Ilirije, po eden iz Sokola Rakek in Smučarskega kluba Logatec, ostali so bili člani SK Javornik. Tekmovalci se tekme niso številčneje udeležili zato, ker je istega dne potekalo prvenstvo Notranjske v Logatcu.

Proga je bila naporna, saj je imela 350 metrov višinske razlike, hude vzpone in spuste, za povrh pa je bil sneg južen. Kljub temu so tekmovalci dosegli dobre rezultate, posebno še zmagovalec Danilo Bračič iz Ilirije, ki je imel še toliko težjo nalogo kot ostali, ker si je moral kot prvi progo sproti teptati. Ja, zmagovalna ni lahka. Drugi je bil Jože Hladnik, SJ Javornik, tretji Lado Bručan, Ilirija, četrti Stane Česnik, SK Logatec, peti Dušan Zorc, Sokol Rakek in šesti Matevž Hreščak, SK Javornik. Prvi je prejel zlato plaketo, drugi in tretji pa diplomi.

Vodja tekmovanja je bil Aleks Domicelj, delegat podzveze pa Gojko Pipenbacher.

Aleks v poletno napravljen štatra nizdol.
Podatki, ki so pripomogli k iskanju še več podatkov.

Viri:

  • Jutro: ponedeljska izdaja (12.02.1934), letnik 15, številka 34a. URN:NBN:SI:DOC-W8Y5R23J from https://www.dlib.si
  • Ponedeljski Slovenec (12.02.1934), letnik 7, številka 7. URN:NBN:SI:DOC-E61OORRU from https://www.dlib.si

Kraj: Rakek
Datum: 11. februar 1934
Avtor: neznan
Zbirka: Peter Kovšca
Skenirano: 22. 3. 2012
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

%d bloggers like this: