Skip to content

1945 Cerknica – Panorama požganega mesta (4)

3. 04. 2018

Pokončna risba, narejena s svinčnikom in ogljem na rjavkastem papirju, prikazuje vhod na dvorišče Kosove, po domače Farbarjeve hiše, ki je stala pred mostom čez Cerkniščico. Videli smo jo že na akvarelu nemškega vojnega ujetnika Hansa Rahna, v družbi z razstreljenim mostom in ruševinami sosednjih domačij.

Risba je bila lahko narejena leta 1945 ali celo 1948, pravi sedanji lastnik Vojko Harmel. Spominja se, da so bili vojni ujetniki prisotni na Blokah še leta 1949. Takrat je šel z očetom na pot v Postojno in ga, kot majhen fantič, kratek čas čakal v nekem lokalu, ob malinovcu. A tista voda ni bila dobra. Kmalu je zbolel, obiskal pa ga je lahko šele zdravnik z Blok, ki je bil dejansko vojaški zdravnik – vojni ujetnik.

“Takoj je ugotovil, za kaj gre,” je povedal Harmel. “Tifus!” Hrenov Lojz ga je takoj odpeljal v ljubljansko bolnišnico – bil je bil eden tistih maloštevilnih, ki so imeli avtomobil. V bolnici je ostal dalj časa. Teden dni dlje tudi zato, ker sta se tiste dni zaletela tramvaj in tricikel, s katerim so v laboratorij na testiranje prevažali odvzeto kri in druge reči, pa je bilo treba testiranje ponoviti.

“Ker je bila šolska zgradba požgana, je pouk nižjih razredov potekal v poslopju današnjega županstva (občine)”, pravi sogovornik. “Višji razredi so imeli pouk v Šerkovi hiši, v kateri je danes notariat.”

Podpis je nečitljiv, narejen z drugim pisalom kot risba, z navadnim svinčnikom. Zdi se, da se začne z veliko črko “V” in ga ne znam razbrati. Z istim svinčnikom je pripisana tudi letnica 1948. Poleg je zelo podobna čačka, ki bi tudi lahko bila podpis, mogoče prvotni, originalni, ki se je kasneje zamazal, pa se je zato avtor podpisal še enkrat? Ali pa je tisto le stiliziran šop trave …
Na zadnji strani slike je tisti, ki jo je vstavil v okvir, pripisal: “Pogorišče Farbarjeve – Kosove hiše. Zadaj je … (besede ne znamo prebrati) Rakovcova hiša. Narisal nemški vojni ujetnik – poletje 1945 leta.”

Podatka si torej nasprotujeta, je bila risba narejena leta 1945, kot piše zadaj, ali 1948 kot je nekdo dopisal pod sliko? In čigav je podpis? Hans se je na ostalih slikah podpisoval drugače, tudi narisal jih je v akvarelu. Mu je tokrat zmanjkalo barv in je imel na voljo le svinčnik in lesno oglje? Po stilu sodeč, je to vseeno njegovo delo. Se je podpisal kdo, ki je sliko le prevzel? Ali pa je tisti “V” pravzaprav R(ahn)? Ne vemo.

Viri:

  • Vojko Harmel, Cerknica, ustno

Kraj: Cerknica
Datum: 1945 ali 1948
Avtor: verjetno Hans Rahn
Zbirka: Vojko Harmel
Fotografirano: 16. 3. 2018
Oblika: reprodukcija slike

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: