Skip to content

1950 Novi Kot – Pastirja z botrom pri birmi

28. 06. 2018

Ob fotografiji, ki jo je okoli leta 1950 posnel neznan fotograf v Novem Kotu, je lastnica Tilka Klepac zapisala: “Birma. Od leve Anton Mavrin (ml.), Anton Turk (stric po mamini strani iz Srednje vasi pri Dragi) in Zvonko Mavrin.”

Slikali so se na pobočju gmajne, a se je pozabilo, če je bilo to blizu domače hiše ali morda v Dragi, kjer je bila cerkev.

Vsi so resni in pražnje oblečeni slavnostnemu dogodku primerno in dečkoma ni videti, da sta ob navadnih dneh ne le šolarja, ampak tudi pastirja. Tudi onadva sta včasih igrala “prasico riepet ali prasico v∂gnat”, igro, ki jo je spodaj opisala njuna sestra Tilka.

Nekaj zanimivih podrobnosti na oblačilih: boter ima pod suknjičem visoko zaprt tanek brezrokavnik ali pulover, pod njim kravato. Dečka imata bela šopka s pentljicami, vsi pa so v nedeljskih oblekah s suknjiči in dolgimi hlačami …

PRASICO RIEPET ALI ALI PRASICO V∂GNAT
To je stara, groba pastirska igra. Ne rabi veliko pripomočkov in se jo lahko igra kjerkoli, če je na razpolago malo večji raven prostor v naravi (ravnička). V mojih pastirskih časih smo poiskali primerno ravničko in na sredini izdolbli luknjo v velikosti malo večje konzerve. V to luknjo smo “uganjali prasico” (prazno konzervo) z dolgimi palicami. Razdelili smo se v dve skupini. Zmagala je tista, ki je s pomočjo dolgih palic prva ugnala prasico v luknjo. Potem smo to ponavljali, dokler se nismo naveličali in se šli igrat kaj drugega. Pri uganjanju smo bili zelo previdni, da ni kdo namesto “prasice” udaril po nogah ali pa kje drugje svojega soigralca ali pa nasprotnika. Prasico smo uganjali tudi večkrat v nedeljo popoldne, če smo se dolgočasili.

Igra je bila zelo razširjena, imela pa je v vsakem kraju drugačno ime in mnoge variante: “kozoklemf” ali “kiza cera”, “prasico ugajnat” ali “prasico b∂t” pri Sveti Ani, “prasico ugajnat” v Podložu, “pikzeruska” v Velikih Blokah, “kozua touč” na Bločicah ter v Novem Kotu “prasico riepet” ali “prasico v∂gnat”.

Slovarček:

  • riepet: repiti – tepsti po repu (Novi Kot). V Loški dolini se je ta beseda uporabljala v smislu zasledovati. (Mati otroku, ki povsod hodi za njo: “Pa kaj kar naprej za mano riepeš!”
  • v∂gnat: ugnati (znak ∂ tukaj pomeni poudarjeni polglasni e)
  • b∂t – bíti, tepsti

Viri:

  • Tilka Klepac, Spomini, pisni vir, maj 2018
  • M. Ožbolt: Nekaj otroških iger z južne Notranjske: Folklornik, JSKD, Ljubljana, letnik 5

Kraj: Novi Kot
Datum: 1950
Avtor: ni znan
Zbirka: Tilka Klepac
Skenirano: 22. 12. 2017
Oblika: fotografija

One Comment leave one →
  1. martahren2112 permalink
    28. 06. 2018 18:27

    Pri nas na Menišiji smo se šli pa “kozo spodbijat.”

Dodajte komentar

%d bloggers like this: