Skip to content

1965 Rakek – Dan šoferjev

29. 06. 2018

Malo naprej od bencinske črpalke se vije dolga kolona najpogostejše limuzine šestdesetih let Fiata 750, po domače Fiča oziroma še bolj po domače Fičkota. Le ti so vso pot trobili in opozarjali prebivalce na svoj praznik ter vabili k ogledu slavnostne povorke, v kateri so bila tudi vozila ostalih znamk in prav tako tovorna vozila. Namen praznika je bil, da pokažejo občanom, kako številčni so jekleni konjički v občini in kako število le-teh nenehno raste, s tem pa tudi naloge Združenja.

Kolona je posledica praznovanja dneva šoferjev 11. julija 1965. Praznovanje se je pričelo v Cerknici, kjer so se zbrala vozila pred blagovnico. V imenu Združenja šoferjev in avtomehanikov je pred spomenikom padlim v Cerknici spregovoril tovariš Dragolič in nato še na Rakeku. Od tu pa se je kolona vrnila in nadaljevala pot do Grahovega.

Ostal je spomin iz otroštva – pogled na kolono vozil, ki hupajo. Otroci smo jim mahali. Za nas je bilo res zanimivo, ne spomnim pa se nobenega odziva odraslih.

Dan šoferjev je 13. julija, njihov zavetnik pa sv. Krištof, ki goduje 24. julija. Nekdaj so bile na Slovenskem razširjene bratovščine sv. Krištofa, ki so se borile proti pijančevanju in preklinjanju. Je pa res, da so od nekdaj najbolj preklinjali šoferji, z mano vred, predvsem pa furmani, sicer se ne bi udomačil rek, da nekdo preklinja kot furman. Slednji so lahko tudi pili, saj je vozil nekdo drug, po navadi konj. Dan danes pa pijančevanje pred vožnjo ni zdravo, ne za denarnico ne za šoferja in ne za ostale udeležence v prometu. Torej, preklinjajte kolikor hočete, če vam pomaga, pijte pa le vodo.

V šestdesetih letih 20. stoletja je začelo rasti naselje med črpalko in staro šolo na Rakeku. Hiše so nove. Mopedist pa se je skril ali pa odšel v eno od hiš na kavo.
Kar nekaj podatkov se je znašlo na zadnji strani fotografije, letnico pa sem našla v glasilu Glas Notranjske.

Viri:

  • Glas Notranjske, Glasilo socialistične zveze delovnega ljudstva Cerknica, leto IV, številka 8, avgust 1965

Kraj: Rakek
Datum: 11. julij 1965
Avtor: Štefan Bogovčič
Zbirka: Zlatko Bogovčič
Skenirano: 15. 7. 2016
Oblika: fotografija

One Comment leave one →
  1. Anonimno permalink
    29. 06. 2018 15:43

    Mislim, da sta prva dva avtomobila v koloni hrošča – volkswagna 1200 ali 1300. Bila sta nemška, bolj nobel in bolj cenjena kot italijanski fiat, zato sta tudi v ospredju.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: