Skip to content

1922 Brno – Orli

17. 07. 2018

Kako je majhen svet. Ko sem sliko dobila, sem se vprašala, kje bom pa zdaj spet iskala podatke, od kje so ti fantje. Ni problema, internet skoraj vse ve, vse se pa izve v knjigah.

Leta 1922 je bil II. slovanski orlovski zlet v Brnu, ki so se ga udeležili Čehi, Jugoslovani, Francozi, Belgijci, Švicarji, Nizozemci, Holandci, Poljaki, Ukrajinci, Rusi, Bolgari, Angleži, dva Španca in celo Američani.

Kot je običajno, je zlet trajal več dni z vsem ceremonialom vred. V ponedeljek, 14. avgusta, pa so se začele mednarodne tekme, ki so trajale do 10. ure dopoldan, kar pomeni, da so se res pričele zgodaj. Po nekaterih virih ob pol petih zjutraj in bilo je precej hladno. Vsi udeleženi narodi so poslali svoje najboljše in tekma je bila res huda. Zmagal je najboljši med najboljšimi. Ivo Kramberger1 Ivo Kermavner, načelnik Orlovske podzveze Ljubljana in je eden od fantov na sliki. Tudi pri nižjih in višjih vrstah so zmagali Jugoslovani.

Naši Orli so v Prago odpotovali v sredo, 9. avgusta. Vožnja z vlakom je trajala en dan. Na postaji v Brnu jih je pričakala godba in Čehi s pozdravom »živijo«, naši so pozdravili Čehe z »zdrav Buh«.

V petek in soboto so bile tekme, netekmovalci so se odpravili na izlet v Macoho, ki naj bi bila podobna Postojnski jami, ampak ker obiskovalce vozijo s čolni, bi jaz rekla, da je bolj podobna Križni jami. Jugoslovani so šli v Prago, kjer jih je najbolj navdušila praška astronomska ura.

V nedeljo je 200.000-glava množica čakala obhod po mestu s konjeniki, kolesarji, narodnimi nošami (posebno so navdušile Slovaške zaradi barvitosti), tujimi gosti, rudarji in slednjič Jugoslovani z dr. Korošcem na čelu, na koncu povorke pa češki Orli z dostojanstveniki. Sprevod se je končal na telovadišču s prirejenim oltarjem. Bila je maša, popoldan pa tekmovanja.

O vrnitvi domov in sprejemu pa niti besede. Ne morem pa mimo tipične slovenske lastnosti – (razen fovšije) privoščljivosti. Novinar je za konec svojega prispevka zapisal:

»Vsi udeleženci smo bili preseneteni, ko smo videli takšne organizirane mase orlovstva med Čehi. Orlovstvo gre naprej, prevzema vodilno vlogo tudi v slovanski vzajemnosti. Te dni so imeli Sokoli svoj zlet v Ljubljani. Povabili so tudi kakor Orli, slovanske in druge prijateljske narode na svojo prireditev, a odzvalo se je le malo število inozemcev. Orlovstvo v Pragi pa ni privabilo samo deset ali sto inozemcev, temveč na tisoče. S tem je dokazalo pred svetom, da ima neprimerno večjo privlačno silo, kakor sokolstvo tudi v mednarodnem življenju in da je sijajna bodočnost na stran orlovstva.«

Zgodovina je povedala svoje, pravim pa jst.

Eden od njih je zmagovalec Ivo Kramberger1
Ivo Kermavner.
Ali pa eden od teh treh. Kdo bi vedel.
Slika je bila, na srečo, tiskana kot razglednica zato je na njej večina potrebnih podatkov.

1 Popravek 23. 9. 2018

Slovarček:

  • praška astronomska ura: https://sl.wikipedia.org/wiki/Pra%C5%A1ka_astronomska_ura

Viri:

  • Slovenski gospodar: podučiven list za slovensko ljudstvo (24.08.1922), letnik 56, številka 34. URN:NBN:SI:DOC-X8HLTHMS from http://www.dlib.si

Kraj: Brno
Datum: avgust 1922
Avtor: neznan
Zbirka: Brane Fatur
Skenirano: 29. 3. 2018
Oblika: razglednica

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: