Skip to content

1979 Kornati – Tiphys

27. 07. 2018

Sama sem dala tej sliki naslov »Kapetan Mikula Mali«, kar je naslov jugoslovanske nanizanke iz leta 1974 o dvanajstletnem fantu, ki je med drugo svetovno vojno s trabakulo prevažal begunce na svobodne otoke. Film so posneli na željo Josipa Broza Tita in temelji na življenjski zgodbi Frane Tomaša. Dve leti kasneje so posneli še film z enakim naslovom, ki so ga predvajali v kinematografih po vsem svetu, tudi ZDA.

Jst, k vse znam. Ko smo pluli med Kornati, je bil za krmilom kapitan, jaz pa takoj za njim: »A lahko mau jst?« Pa se je strinjal, ker je imel polno dela. Imela sva kratko učno minuto, da mi je pokazal, koliko ladja krene, če samo malo krmilo obrneš, pokazal s prstom, kje naj grem, »ko bomo tam, me pa pokliči«. Pa sem in je šlo. Če sedaj pomislim, je imel res jajca, da mi je dal ladjo, od katere je živel, za peljat, ker niti izpita za avto tedaj še nisem imela pa še s karjolo vse vogale obtolčem.

Kopalke sem imela iste deset let pa so se morda štirikrat zmočile, če odštejem pranje. Bi lahko rekla, da so bile trpežne, ampak pri tako redki uporabi so tudi lahko bile. Pa še eno lastnost so imele, ki je današnje cote nimajo več – niso se krčile iz leta v leto.

Slovarček:

  • Tiphys: krmar na argonavtski ladji Argo, ki ga je usmerjala Atena in ga tako tudi uvajala v veščine navigacije, ki je dotlej ni poznal
  • trabakula: na vzhodni obali Jadrana tradicionalna tovorna jadrnica z dvema jarboloma

Viri:

Kraj: Kornati
Datum: 1979
Avtor: eden od sošolcev
Zbirka: Ivanka Gantar
Skenirano: 23. 6. 2018
Oblika: fotografija

3 komentarji leave one →
  1. francmazi permalink
    27. 07. 2018 08:24

    Ej, z ladjo s takim krmarjem bi se pa tudi jaz rad peljal!

Trackbacks

  1. 1979 Zadar – Maturantski izlet | Stare slike
  2. 1979 Jadran – Nikola pa jst, ponovno | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: