Skip to content

1938 Kirkland Lake – Družina Otoničar (1)

18. 08. 2018

Matija in Tončka Otoničar sta si svoj novi dom uredila v Kanadi. Sestri Francki je v Cerknico poslala sliko s svojo družino.

Tončka se je rodila leta 1903 v vasi Ohonica v veliki družini Korošec kot ena izmed devetih otrok. Kmetija je bila majhna in ni mogla prehraniti vseh lačnih ust, zato je morala že zelo zgodaj oditi od doma. Delo v Cerknici ji je našla sestra Francka (poročena Žnidaršič – Šentkova), ki je že služila pri Kravajnetovih. Delala je kot služkinja v hiši, kjer je bila nekoč Hrenova trgovina. Na drugi strani ceste je na Mali gasi živel Matija Otoničar. Našla sta se, in ker nista imela možnosti, da si ustvarita dom v Cerknici, sta se odpravila s trebuhom za kruhom v Kanado.

Stojita Mele France – Kunčev in Angela Otoničar, poročena Mele. Sedi Matija Otoničar. Delal je v rudniku zlata v Kirkland Lakeu.

Matija je bil član Slovenskega Pevskega Društva “Triglav”, tajnik Sveta Kanadskih Južnih Slovanov, pisal je v neodvisno glasilo kanadskih Slovencev Neodvisnost, pa še bi lahko naštevali. S svojo ženo Tončko sta bila močno vpeta v društveno življenje slovenskih izseljencev.

Sedi Tončka Otoničar (rekli so ji tudi Tonca) s hčerko Vido v naročju. Vida je bila vse svoje življenje zelo dejavna v lokalnem slovenskem izseljeniškem društvu. Velikokrat je pisala svoji teti Francki v Cerknico.

Stoji Vinko Otoničar. Vinko je bil po poklicu mehanik, kasneje pa je s pomočjo opravljenega dodatnega izobraževanja poučeval mehaniko. Poročil se je v Kanadi in tam tudi ostal.

Zadnja stran z imeni.

Viri:

Kraj: Kirkland Lake, Ontario, Kanada
Datum: neznan, okoli 1938
Avtor: neznan
Zbirka: Matjaž Žnidaršič
Skenirano: 2. 2. 2018 (MŽ)
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

%d bloggers like this: