Skip to content

1984 Logatec – Kretniška postavljalnica

17. 11. 2018

Štemverk, kot smo po domače oziroma ponemčeno rekli kretniški postavljalnici, je stal v Logatcu, dokler ga zaradi modernizacije niso podrli. Sliko hrani Železniški muzej v Ljubljani, podaril jo je gospod Franc Golob, ki jo je tudi napravil.

Hišica, tipična kretniška postavljalnica Južne železnice, je prav lepa, še trto so si posadili. Vse za lepše okolje in za sladkanje jeseni, ko je trta bogato obrodila. Ob stopnice so prislonjene zavorne cokle, ki se uporabljajo za zaviranje pri premikanju vagonov.

Čemu je stavba namenjena, je v svojem prispevku lepo napisal Mitja Vavpotič, zato ga bom kar citirala, da ne bom spet poslušala, kako rada pišem o stvareh, o katerih nimam pojma.

»Kretniške postavljalnice so v osnovi zgrajene po istem kopitu. Gre za manjše tipske objekte, ki imajo enako osnovno funkcijo ter temu primerno zasnovo prostorov. Vsaka postavljalnica ima kletni prostor, ki je namenjen vertikalnim kolesom za žicevode. Osrednji prostor je namenjen kretniški napravi ter je hkrati službeni prostor za kretnika. Poleg teh prostorov imajo kretniške postavljalnice tudi manjši prostor za hrambo svetilk, loparjev ipd.«

Kako so izgledali ti objekti, je bilo odvisno od železniške uprave. Na Južni železnici so bile postavljalnice večinoma zgrajene iz kamna in lesa in imajo stilne vplive Avstrije in Nemčije. Po razpadu Avstro-Ogrske so se pojavili različni tipi zidave. Kretničar si je polepšal svoj drugi dom s cvetlicami, ki jih je postavil na stopnice.

Viri:

Kraj: postaja Logatec
Datum: 1984
Avtor: Franc Golob
Zbirka: Muzej Slovenskih železnic, inv. št. 992-0303
Posredovano: 8. 11. 2017
Oblika: skenirana datoteka

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: