Skip to content

1934 Rakek – Stilmontski župan

8. 02. 2019

Dramska skupina Katoliškega izobraževalnega društva z Rakeka je nekje v tridesetih letih 20. stoletja pripravila gledališko predstavo z naslovom Stilmondski župan. Igro je napisal Maurice Maeterlinck (1862 – 1949), ki je leta 1911 prejel Nobelovo nagrado kot priznanje za svoje vsestransko literarno delo. Odbor je izpostavil dramska dela, ki jih odlikuje bogata domišljija, ki včasih meji že na pravljico in tako spodbuja tudi bralčevo domišljijo.

Ko je leta 1914 Nemčija zasedla Belgijo, se je Maeterlinck prijavil v francosko Tujsko legijo, vendar so ga zavrnili zaradi starosti. Z Georgette Leblanc, francosko sopranistko in igralko, sta se preselila v Nico, kjer sta preživela nadaljnjih 10 let. Leta 1918 je napisal igro Stilmondski župan in v njej predstavil Belgijce kot pogumne, Nemcem pa pripisal krivdo za vse vojne grozote. Ameriški novinarji so igro kmalu označili za odlično vojno igro, Britanci pa so po njej posneli film leta 1929.

Komaj sem našla to ubožno vsebino, kar je žalostno za delo Nobelovega nagrajenca. Igra govori o županu mesta Stilemonde, ki se posveča občinskim dolžnostim in svojemu vrtu. Njegovo sonce je hči, poročena z Ottom, nemškim oficirjem, ki je z drugimi vojaki nastanjen v županovi hiši. Neko noč ubijejo pruskega častnika in aretirajo revnega kmeta, čeprav je očitno, da ni morilec. Župan nasprotuje usmrtitvi nedolžnega človeka. Vendar krivec mora biti, sicer bi usmrtili župana – za primer. Kmet je pripravljen prevzeti krivdo, da bi rešil župana, Otto pa zavrne izvršitev ukaza nadrejenih. Bella, županova hči, zasliši strele, kmalu za tem pa vstopita major in Otto in ji povesta, da se je župan žrtvoval, da bi rešil kmeta in Otta.

Spet nič.

Viri:

Kraj: Rakek
Datum: 1934
Avtor: neznan
Zbirka: Anica Truden
Skenirano: 19. 11. 2016
Oblika: fotografija

One Comment leave one →
  1. Anonimno permalink
    11. 05. 2019 19:03

    vojak z brki je Andrej Modic-Puntar,moj stari oče(to isto sliko imamo doma)

Dodajte komentar

%d bloggers like this: