Skip to content

1964 Rakek – Zgornji del s črpalko

1. 03. 2019

Težko si je danes predstavljati, kakšen je bil gornji del Rakeka leta 1964, pred 55 leti. K sreči nam lahko zavrtijo čas nazaj fotografije in razglednice, posnete v tistih časih.

Le bencinska črpalka in nekaj hiš nad cesto proti Cerknici je takrat samevalo, nekje daleč, daleč, (lahko bi rekli bogu za hrbtom) od centra Rakeka, ki ga je takrat tvorila zelo prometna (tako za potniški kot tovorni promet) železniška postaja in okoliške stavbe, kjer so bili: sodišče, SDK, Katastrski urad, pošta, banka, sedež Trgovskega podjetja Škocjan, pa gostilna Lovec, pa trgovina v Domiceljevi hiši, pa trafika in da ne pozabimo Polakove brivnice in frizerskega salona. Vse to je bilo nekje daleč stran od prvih novogradenj na zgornjem delu Rakeka.

O “obilici” prometa v tistem obdobju slikovito govori sam posnetek, ljudje hodijo kar po sredi ceste.

Tudi v naše kraje je prihajala motorizacija. Mopedi iz Tomosa, fički iz Kragujevca, pa motorji in avtomobili iz drugih virov so bili vse pogostejši. Žejo pa so naši jekleni konjički lahko gasili le na bencinski črpalki v Postojni, kdor se je peljal proti Ljubljani tudi tam. Ne vem, ali je imel takrat bencinsko črpalko že Logatec. Tako je še kako prav prišla bencinska črpalka na zgornjem delu, takrat še skoraj nepozidanega Rakeka, nekako že na pol poti do Cerknice, tako, da ni bilo zamer iz občinskega središča. Zasluge za izgradnjo ima Trgovsko podjetje Škocjan Rakek, dograjena je bila julija 1961, po načrtih Petrolovih arhitektov, zgradilo pa jo je Gradbeno podjetje Gradišče iz Cerknice. V sklopu Trgovskega podjetja Škocjan Rakek je bencinska črpalka poslovala od 1. 8. 1961 do 1. 7. 1963, potem pa so jo prodali Petrolu. Za današnji čas skromna, takrat pa moderna bencinska črpalka je dolgo obdobje zadostovala potrebam prebivalstva vse takratne občine Cerknica od Unca do Babnega Polja, Bloške in Vidovske planote.

Na fotografiji na desni strani sta fičko in kamion verjetno iz Tovarne avtomobilov Maribor (TAM). Ker so v TAM izdelovali tudi avtobuse je lahko TAM-ov tudi avtobus na sliki. To so bili časi, ko je bilo težko, skoraj nemogoče dobiti vozila iz zahoda, pa je morala domača proizvodnja pokrivati vse potrebe.

Slovarček:

  • fičko: popularno ime za avto Zastava 600, 750 ali 850 iz tovarne Zavodi Crvena Zastava v Kragujevcu

Kraj: Rakek
Datum: 1964
Avtor: Fotolik Celje
Zbirka: Franc Perko
Skenirano: 24. 1. 2019
Oblika: razglednica

4 komentarji leave one →
  1. medvedd permalink
    1. 03. 2019 12:25

    Levo je tovornjak TAM 4500 in je prirejen za prevoz hlodovine, je pa najverjetneje kiper, vsaj po višini kesona sodeč. Desni, slikan od zadaj, je FAP 13, po pobarvani zadnji stranici je najverjetneje cestarski. Avtobus pa je FAP IKARUS (licenca Saurer Ikarus), mislim da je od prevoznika SAP. Vsa vozila na tej lepi sliki, s Fičkom vred, so narejena v Jugoslaviji, po tujih licencah.

  2. 1. 03. 2019 19:57

    To pa je poznavanje vozil, vredno občudovanja! In to na stari fotografiji!

Trackbacks

  1. 1963 Rakek – Moj prvi avto, DKW Junior de Luxe | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: