Skip to content

1900 Gorenje Otave – Marija in Andrej Purkart, Malčkova

28. 02. 2019

 Na sliki sta zakonca Marija Purkart (Stražiščar) in Andrej Purkart, po domače Malček iz Gorenjih Otav.

Oče Andreja Purkarta je bil doma z Roba oziroma Purkarč blizu Velikih Lašč. Kot logar je prišel na Občine (lokacija ob cesti med Rakitno in Pikovnikom), kjer se je z družino naselil v gozdarski koči. Od nje so ostale le ruševine, ki jih je preraslo grmičevje. Ko je spoznal svojo ženo Marijo Stražiščar iz Stražišča, sta v Gorenjih Otavah kupila skromno hišico, v kateri je pred tem živela Helena Popit. Rodilo se jima je sedem “Malčkovih” otrok, in sicer: Jožefa, France, Jože, Karolina, Anton, Ivanka in Zofija.

Priimek Purkart se je pojavil v času turških vpadov (1475 …). Izhaja iz besede Burgwart, označuje torej človeka, ki je obveščal gospode na gradu Turjak o prihajajoči turški nevarnosti. Tik nad vasjo Purkarče je mala, neznatna, z gozdom porasla in danes komaj opazna vzpetina s krajevnim imenom Kres. Tu naj bi v času turških vpadov po potrebi kurili kresove in s tem oznanjali na nevarnost.

Po ustnem viru, ki ima podlago v virih in raziskavah pokojne Justine Jagodič (umrla leta 1989) iz Velikih Lašč, po rodu Kramarjeve (Šimnova) iz Želimelj, upokojene učiteljice, sicer pa vnete raziskovalke krajevne zgodovine, naj bi pred 500 in več leti neki grajski piskač, čuvar, “Burgwart” (Purkart), ki je ob pojavu Turkov v znak nevarnosti trobil na najvišjem stolpu turjaškega gradu, nekoč rešil Turjačana iz nevarnosti. Graščak mu je v zahvalo potem dal svet, zemljo na Purkarčah, da jo obdeluje. Ob tem mu je podelil tudi svobodnjaški stan in mu tako ni bilo treba na tlako in plačevati desetine. Menda je bil ta možak majhne postave in se zato še danes reče na domačiji Purkart pri Malčkovih.

V tem kraju pa je bilo menda takrat veliko podgan, ki so prenašale kugo in ta svobodnjak, nekdanji turjaški podložnik “Burgwart”, se je potem umaknil drugam. Del svoje ta boljše posesti je dal nekemu Strletu, ki je prišel iz okolice, morda iz bližnjih Strletov in zato je še danes na domačiji Pri ta dolenjih – Strle hišna številka 1, ne pa pri Malčkovih – Purkart, kjer je hišna številka Purkače 3.

Viri:

  • Tomaž Kočar: Podroben opis naselij, Purkarče, 366-367.

Kraj: Gorenje Otave
Datum: okoli 1900
Avtor: neznan
Zbirka: Janoš Purkart
Skenirano: 19. 1. 2019
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: