Skip to content

1946 Cerknica – Trgovina v Hrenovi hiši

29. 03. 2019

Slika iz leta 1946 je nastala v času, ko se je Cerknica in njeni prebivalci začela počasi pobirati po vojni. K temu je sodilo tudi odprtje trgovin s prehrano in drugimi potrebščinami in ena taka se je nahajala v Hrenovi hiši, v centru Cerknice. Neznani fotograf je pred vhodnimi vrati slikal tri prodajalke iz trgovine in moškega v partizanski uniformi. Danes so prostori Zavarovalnice Sava.

V trgovini se je dalo kupiti predvsem hrano, ki se je tisti čas pač lahko dobila, in sicer sladkor, moko, olje, sol in podobno. Poleg tega so prodajali tudi koruzo, pšenico, oves in osnovne življenjske potrebščine, kot je bila žajfa za pranje perila in petrolej za petrolejske svetilke. Na obeh krilih vrat sta oglasa z napisom “Torpedo FREILAUF”, ki reklamirata pogonsko pesto za kolo. Očitno so prodajali tudi kakšne dele za bicikle, kolikor so jih pač lahko zagotovili. Okoli leta 1948 so trgovino preselili v Žumrovo hišo. Kljub selitvi trgovine prostor ni ostal dolgo prazen, saj je tu kasneje obratovala prva bolj založena železnina. Od takrat, pa do danes, se je v tem prostoru zamenjalo kar nekaj dejavnosti, povezanih s trgovino. Za trgovino s te slike ne bo čisto nič narobe, če napišemo, da je bila prav ta trgovina predhodnica Cerkničanom znane Delikatese.

Prodajalke so bile Ančka Mivec – Zajčkova in Ivanka Zimec, ki sta bili takrat še vajenki, poslovodkinja pa je bila Darina Logar, saj je imela tudi največ izkušenj, ker so imeli pri njih doma že pred vojno trgovino z mesom.

Z leve:

 • Ančka Mivec – Zajčkova, kasneje poročena Jenc iz Cerknice, vajenka v trgovini,
 • Darina Logar, poročena Podgoršek iz Cerknice, poslovodkinja trgovine. Po poroki je živela v Kamniku.
Z leve:

 • Možakarja v partizanski uniformi z odlikovanjem nismo prepoznali. Po Uniformi in položajni oznaki na rokavu sodeč gre za starešino, in sicer komandirja čete.
 • Ivanka Klančar – Zimcova, poročena Lovko iz Cerknice, vajenka v trgovini.

Slovarček:

 • žajfa: milo
 • bicikel: kolo

Viri:

 • Anka Kraševec

Kraj: Cerknica
Datum: 1946
Avtor: neznan
Zbirka: Anka Kraševec
Skenirano: 1. 2. 2019
Oblika: fotografija

4 komentarji leave one →
 1. OZZI permalink
  28. 04. 2019 13:00

  Z veseljem sem precital prispevek posebno pa slika mi je obudila spomin 70 let nazaj v preteklost.Hvala ” medveddu”za objavo.Rad bi samo se dopolnil par stvari da bi bil prispevek se bogatejsi. Najprej na zalost vojaka ne poznam ceprav mi je njegov obraz poznan. Rad pa bi napisal o ” Torpedo Frilauf” na vratih to pa je se ostalo od ocetove trgovine z kolesi katero je imel do leta 1942.Leta 1945 to je po vojni pa je bilo nekaj mesecev skladisce UNRRA (United Relief and Rehabilition Administration.Slo. Agencija zdruzenih narodov za pomoc in rehabilitacijo mislim da UNRRA je delovala do leta 1947.

Trackbacks

 1. 1948 Cerknica – Trgovina Tabor | Stare slike
 2. 1948 Cerknica – V Trgovini Tabor | Stare slike
 3. 1958 Cerknica – Družina Alojza Hrena (1) | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: