Skip to content

1941 Rakek – Hiša Antona Demšarja

9. 05. 2019

Dne 11. aprila so ljudje zvedeli za konec vojne z Jugoslavijo, Slovenija je bila razkosana. Italijani so pričeli zasedati Rakek. Poleg ostalega vojaštva se je na Rakeku nastanila še železniška enota.

Po pripovedovanjih naj bi bilo tedaj na Rakeku in v njegovi okolici najmanj 700 oboroženih vojakov. Naselili so se v sokolskem domu (kjer je danes trgovina z avtomobili Urbas), v bivši opekarni, v poslopju bivše carinarnice (bivše poslopje sodišča, poleg trgovine Tuš), kjer so imeli v kleteh zapore. Poveljstvo je bilo nastanjeno v poslopjih okrog železniške postaje, oficirji so zasedli hotelske in gostilniške sobe, ostali pa so bili nastanjeni drugod. Naselili so se tudi v Demšarjevi hiši. V prvem nadstropju je v gornji levi sobi spal oficir. V hlevih so imeli konje. Okrog hiše pa je bila italijanska straža.

V pritličju te hiše je bila v šestdesetih ali sedemdesetih letih dvajsetega stoletja tudi trgovina »Tekstil«. Že ime pove, kaj so prodajali. Ni bila slabo založena. Prodajala pa je gospa Černe, ki se je na posel dobro spoznala.

Nekaj desetletij kasneje, ko trgovine ni bilo več, sem nosila k Drametovima šivat kostime. Vsega pa tudi ne znam sama. Malo sem pa tudi lena, kar skrijem za izgovor, da nimam časa. Gospod je bil krojač, gospa pa šivilja, ker ni vseeno. Ona mi je šivala krila, on pa jakne. Nekoč mi je dejal, da naj grem v Ljubljano in kupim en meter volnene plastike. Sem ga gledala, kot je rada rekla moja pokojna sodelavka, “k zaklana crknjena krava”. On pa mene.

»A vi mene malo zaje****te?«
»Ne, s tem se jakno spredaj podloži, da lepše stoji.«

Ja, pa ja de. Bom šla jaz tam v trgovino in hotela volneno plastiko, se mi bo vsa trgovina smejala z upravo vred. Na fino sem se zmazala in prosila za en košček tega čudesa, če v trgovini ne bi vedeli, kaj hočem in vprašala, če to res imajo.

»Imajo«, je rekel, »kar v (sem pozabila ime) pojdi. Tam sigurno imajo.«

Pa sem šla. Za pultom je stalo dekle dvajsetih let in me vprašalo, kaj želim. Povem, da volneno plastiko. Me gleda, kot sem jaz krojača, ne ve, kaj bi rekla in potem izjavi, da nimajo. Čakaj malo, pupa. Jaz brez tega ne grem, ker potem ne bo jakne in ne kostima, nove čevlje za zraven sem pa že kupila. Začnem vleči plonk listek iz torbe, torej tisti košček, ki sem ga s seboj prinesla, ko se malo bolj stran ena starejša prodajalka, ki je imela drugo stranko, oglasi: »Malo počakajte, gospa.« No, gospa mi najbrž ni rekla, ker takrat to še nismo bile, naj počakam pa zagotovo. In ko je svojo stranko postregla, je prišla k deklici in ji pokazala na gornjo polico rekoč: »Tisto belo ji daj.«

Obe sva se nekaj naučili, samo jaz sem izpadla bolj pametna. Sem pa prepričana, da si je dekle do smrti, če ne vsaj do penzije, zapomnilo, kaj je volnena plastika.

Tipična italijanska vojska. Tistile s čelado in puško pozira, ta drug gleda svojo senco in se ne more odločiti, ali se je (že) boji ali ne. Desni si pa ne more zapeti hlač, kar ni nič čudnega, saj so požrli vse, kar je imelo noge: kure, zajce, mačke, race …
To pa je napisal lastnik fotografije in hiše Volbenk Demšar.

Slovarček:

 • volnena plastika: debelejše in trdo blago za ojačanje moških suknjičev, brezrokavnikov, ki je sestavljeno iz 34 % konjske žime, 31 % bombaža, 28 % viskoze, 7 % poliestra

Viri:

 • Gantar, I. Rakek. Ljubljana: Založba Mladika,2005.

Kraj: Rakek
Datum: 1941
Avtor: neznan
Zbirka: Volbenk Demšar
Skenirano: 17. 10. 2014
Oblika: fotografija

5 komentarjev leave one →
 1. martahren2112 permalink
  12. 05. 2019 21:15

  Ivanka, sem pa firbčna, kaj pa je to volnena plastika? Ali je slučajno flizelin?

 2. Ivanka Gantar permalink
  12. 05. 2019 21:36

  Marta, mislim da ne. Flizelin je tenak in na eni strani lepljiv. Je fajn za kakšno luknjo zalimat. Volnena plastika je pa res kot plastika. Spominja na žakljevino le da je bolj trda. Morda imam še kakšen kos doma. Če najdem, prinesem na srečanje ko bo, če bo.

 3. martahren2112 permalink
  13. 05. 2019 15:20

  Hvala, bom spet nekaj več vedela.

Trackbacks

 1. 1940 Rakek – Pogreb | Stare slike
 2. 1963 Rakov Škocjan – Pred hotelom | Stare slike

Leave a Reply

%d bloggers like this: