Skip to content

1914 Ljubljana – Poslanec in župan Franc Drobnič s kolegi

10. 05. 2019

“Klub kranjskih deželnozborskih poslancev Slovenske ljudske stranke tik pred vojno”,

piše pod fotografijo, ki jo v spomin na starega očeta hrani Ladica Štritof, hči belmalenskega najstarejšega sina Ivana Petriča, poročenega z Milko Drobničevo, poslančevo hčerjo. Slika je nastala pred prvo svetovno vojno, torej še v Avstro-Ogrski. Zadaj vidimo Ljubljanski grad in najbrž bi se dalo ugotoviti, kje je slika nastala, malo težje pa kdo jo je napravil. Streha na levi spominja na gostilno Mrak, tiste v ozadju z mansardnimi okni pa na hiše na levem bregu Ljubljanice. A kdo ve, kaj se je od tedaj že spremenilo.

Na sliki sta v ozadju poleg štiriindvajsetih poslancev še podobi možaka in ženske v okviru mansardnega okna – slepa potnika tako rekoč, kar je bilo v času vzpona fotografije prej pravilo kot izjema: kdor je le mogel, se je pritaknil zraven, da bi bil ovekovečen na posnetku.

Franc Drobnič je brkati in postavni možak s plešo, ki stoji tretji z leve. Njegova vnukinja še hrani zapiske o nekaterih njegovih dejavnostih v deželnem zboru, ko se je zavzemal gradnjo cest na Notranjskem, vodovoda in podobnega. Bil je zastopnik notranjskih kmetov v letih 1908 do 1912 in dolgoletni župan na Blokah. V njegovi hiši v Novi vasi je bila zgoraj tudi občinska pisarna, zato so bili prostori vedno polni ljudi. Bili so zelo verna družina, ki je tudi po najnapornejših dnevih zvečer kleče na cementnih tleh kuhinje izmolila rožni venec, kot se naporne izkušnje še dobro spomni njegova vnukinja.

Gospodje so pražnje oblečeni po tedanji modi: v dvodelne moške obleke s suknjičem in enakimi hlačami, s telovnikom zraven in srajco s trdim ovratnikom – stoječim in s kratko zapognjenimi zašiljenimi vogali ali pa v celoti zapognjenimi okroglimi zaključki. Pod njim imajo večinoma široko, nekateri tudi ozko kravato ali metuljčka. Sodeč po oblačilih so v klubu poslancev SLS tistega časa vsaj štirje duhovniki. Tretji od leve v zadnji vrsti tega izreza je znani Janez Evangelist Krek, ki ima v vzornem ribniškem grajskem parku svoje obeležje med pomembneži tega kraja.
Franc Drobnič je bil premožen posestnik, ki je poleg drugih otrok – skupaj se mu jih je rodilo enajst – imel tri hčere: Ivanko, Julko in Milko, Ladičino mamo. Nanj ima Ladica veliko lepih spominov, saj je s starši prihajala na obisk na Bloke vsaj dvakrat na leto za velike praznike in tudi na počitnice.

Ko je Franc Drobnič iz Velikih Blok hodil v Ljubljano na seje Slovensko hrvaškega sabora je dobil nek denar, najbrž nekaj ustreznega današnjim dnevnicam in potnim stroškom in njegova vnukinja se spominja:

Ko je denar dobil, je včasih tudi kaj kupil. Nekoč je v trgovini naletel na lep zelen krepdešin in je prinesel domov kar celo balo. Je rekel: ‘Nate punce, zdaj si pa sešijte obleke za h maši!’ Vse hčere so bile namreč šivilje in pri hiši sta bila dva šivalna stroja. Dekleta so se lotila šivanja. Naša mama je bila najmlajša in tako so naredile obleko najprej starejši, potem srednji in nazadnje še mami. Za mamo je pa malo zmanjkalo blaga. Pa je rekla mama svoji sestri, naj ji naredi kratke rokave … ‘Ampak, veš Ladi’, mi je rekla, ko se je tega spominjala, ‘to je pomenilo rokave do komolca’. Do komolca so prišli rokavi in za vratom ni bilo tako zaprto kot pri prvih dveh oblekah, ki sta imeli kroglček, kamor sta si sestri nekaj naštikali. Mamina obleka je bila bolj odprta okoli vratu, spredaj pa so prišile bele knofke. Tako so vse tri imele nove lepe obleke iz enakega blaga … In mama gre k maši v Novi vasi, dekle, vsa zadovoljna v novi obleki. No, obleka je bila tudi malo krajša, tam do členkov, ne prav do pet. In ta župnik, ne vem kateri je bil – sem vedela, ker je mama dostikrat povedala ime – je prišel na prižnico, da bo začel pridigati in pravi: ‘Prej ko začnem, pa naj gredo ta nagi ven! Ta nagi ven!’

Potem ljudje stojijo, gledajo, tudi Ivana, sestra …. so bile vse tri pri maši, ampak one so bile drugje … Tam si moral plačati stol in naši so imeli plačana dva sedeža za ata pa za mamo in kadar nista šla, sta šli sestri Ivana in Julka in sta sedli na tiste naše plačane sedeže v prvi ali drugi vrsti, kjer so sedeli bolj bogati, mama, ki je bila najmlajša, je pa stala zadaj …

‘Sem rekel: ta nagi ven!’ ponovi župnik. Potem se začnejo ljudje ozirati, gledajo: ‘Saj ni nobenega nagega!’ Neka ženska, ki je bila tam zraven – saj mama je povedala katera – je pa rekla: ‘Milka, najbrž tebe misli …’. Pa je rekla mama: ‘Mene ne, saj nisem naga!’ Glej, in ni začel pridigati, in je ponovil: ‘Sem rekel: ta nagi ven!’ Potem je spet rekla tista ženska: ‘ Milka, ravno tebe misli! Pojdi ven!’ In mama je rekla: ‘A mislite, da res?’ In se je obrnila, je rekla: ‘Saj – grem pa ven! Pa nikoli več noter!!’ Je šla ven … Doma pa ne bi smela še povedati! Ko je povedala, niso hoteli nič slišati, nič slišati, da se ne bi gospodu zamerili … so pa samo po tihem godrnjali … Je to teror ali ni?! ‘In potem’, je rekla mama, ‘sem jaz tisto oblekico nosila, ampak v cerkev nisem šla.’ In ni šla tudi v Starem trgu. In tudi ni pustila mene. Mene niso pustili ne v farovž, ne v kaplanijo, nikamor. Iz šole, ko smo šli, ko je imel kaplan Lovšin rojstni dan, marca, so mu hodili voščit … Imel je pomaranče in je vsak dobil eno. Mama je pa meni že vnaprej: ‘Da ne bi šla ti! Da ne bi šla h kaplanu!’…

Potem so hodili k župniku, punce, jih je povabil za eno ali za drugo. In mama: ‘Da ne bi šla ti!’ Ampak jaz bi šla rada, ker so šle punce … kakšno podobico je dal, pa kaj takega. Si podobico dobil … Pa nisem šla … Takrat nisem vedela, zakaj me mama ni pustila, zdaj pa vem.

Sliko poslancev Slovenske ljudske stranke iz časa med leti 1908 do 1912 si je že večkrat kdo podrobno ogledoval in od enega takih ogledov je ostala tudi oznaka, ki kaže poslanca, župana in posestnika Franca Drobniča iz Nove vasi. Spodaj so po vrsti imena vseh na sliki, imenovana sta pa tudi tista dva, ki manjkata.

Slika je visela pri Drobničevih v hiši, da jo je vsak lahko videl. “Ata so rekli, da je slikano na Rakovniku, tam so se sestajali člani stranke … zadaj pa je grad”, megleno spominja poslančeva vnukinja …

Slovarček:

 • krepdešin: crepe de Chine – vrsta blaga iz (kitajske) svile
 • kroglček: ovratniček
 • naštikati : izvezti
 • knofek: gumbek

Viri:

 • Ladica Štritof, Koper, februar 2019, ustno

Kraj: Ljubljana
Datum: 1914
Avtor: ni znan
Zbirka: Ladica Štritof
Fotografirano: 15. 10. 2014
Oblika: uokvirjena fotografija

5 komentarjev leave one →
 1. francmazi permalink
  10. 05. 2019 14:38

  Deželnozborni poslanci Slovenske ljudske stranke so se verjetno po slovesni maši zbrali pred cerkvijo v Trnovem, kjer je bila posneta fotografija.To sklepam po njihovih pražnjih oblekah, po podobi prednje strani cerkve in po pogledu na Golovec. Sploh je bila ta cerkev, ki ima zadaj lep vrt , tam pa je sedaj tudi v muzej spremenjena hiša Jožeta Plečnika, zbirališče katoliških izobražencev (to je še danes).Tu je med vojnama služboval Fran Saleški Finžgar in so se tudi pri njem zbirali takratni kulturniki.
  Še drobec spomina: v tej cerkvi je France Prešeren na Veliko noč 1833 pri maši prvič zagledal Primicovo Julijo in pozneje v sonetu zapisal:

  Trnovo, kraj nesrečnega imena!
  Tam meni je gorjé biló rojeno
  od dveh očesov čistega plamena.

 2. alojzmazij permalink
  10. 05. 2019 18:57

  Deželnozborni poslanec in župan Franc Drobnič je bil iz ugledne, po domače Mramorove hiše iz Nove vasi nasproti spodnje štirne. Med drugim je bil velik podpornik gasilstva, iz njegovega časa sta vaška vodnjaka v Novi vas in pričetek gradnje prvega vodovoda. Danes je enonadstropna Mramorova hiša prazna, kot tudi precej drugih v središču Nove vasi

 3. 10. 05. 2019 19:34

  Kakšne pomebne dopolnitve smo dobili!Hvala!

Trackbacks

 1. 1929 Stari trg – Pevski zbor | Stare slike
 2. 1929, 1939 Markovec – Dve poroki | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: