Skip to content

1960 Ljubljana – Boris Kralj

19. 05. 2019

Letnico nastanka fotografije ugibam, ker ne vem, kdaj je nastala. Bil je rojen 19. maja 1929 in tu ne kaže več kot trideset let.

Igralsko kariero je začel v Šentjakobskem gledališču. Pri osemnajstih ga je opazil Slavko Jan, slovenski gledališki režiser, igralec in pedagog in takoj zaznal njegov neizmerni talent. Povabil ga je v Dramo, Boris pa se je tudi vpisal na igralsko akademijo. Njegove so bile številne glavne vloge v gledališču in tudi na filmu. Radi so ga imeli tudi na radiu saj je imel lep polnozvočen glas. Verjetno se pa vsi bolj spomnimo njegovega brata Marjana, ki je vodil oddajo »V nedeljo zvečer«. Teater je Boris zapustil leta 1987 in ustanovil Gledališče za enega. Z monodramami je nastopal po manjših odrih. Nagrad ni maral, sprejel pa je Borštnikov prstan. Kot je povedal v nekem intervjuju, ne bi bil igralec, če bi ponovno izbiral, temveč gozdar in pisatelj.

Po upokojitvi se je preselil na Polane, »jaso sredi Javorniških gozdov, od Dolenje vasi oddaljene eno uro hoda«. Tam je 17. junija 1995 tudi umrl in je pokopan poleg svoje hišice. Na nagrobniku je epitaf, ki ga je sam napisal:

»Čezme šel je težek valj …
Tu, v tej čudežni naravi,
ki srce in dušo zdravi,
zdaj počivam, Boris Kralj.«

Čeprav ga večina ljudi pozna kot igralca, pa je bil tudi pesnik in pisatelj. Izšla je njegova pesniška zbirka Poslavljanja, kratka proza Jaz sem kužek Mix in spomini Bežanja, beganja, iskanja.

Viri:

Kraj: Ljubljana (?)
Datum: okoli 1960
Avtor: neznan
Zbirka: Jaka Matičič
Skenirano: 8. 5. 2016
Oblika: fotografija

2 komentarja leave one →
  1. bredatursic permalink
    19. 05. 2019 09:23

    Ne vem, če ni na sliki Marjan Kralj, ali pa sta si res tako podobna. Bila sta legendi.

  2. Anonimno permalink
    30. 01. 2021 07:54

    Na zgornji sliki je prizor iz filma Vesna (kjer je igral Štrbajsa), torej je bil takrat star 24 let.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: