Skip to content

1963 Cerknica – Za šankom bifeja Delikatese

18. 05. 2019

Fotografija iz bifeja v Delikatesi je nastala leta 1963. Vidimo nov šank bifeja, ki je od otvoritve leta 1961 v zelo kratkem času doživel obnovo. Temu je botrovalo več dejavnikov, od pridobitve novega prostora zaradi selitve prodaje tekstila v novo Blagovnico do širitve gostinske ponudbe s prehrano in pa verjetno tudi dobrega prometa.

Bife Delikatese, ki mu Cerkničani skoraj nikoli niso rekli bife, ampak se ga je prijelo ime Delikatesa, je bil v tistih časih eden bolj obiskanih lokalov. Bil je nekakšna ikona gostinstva v Cerknici. Gostje so bili iz vseh slojev domače populacije, od delavcev, kmetov in preprostih ljudi, do takih, za katere se je vedelo, da živijo z malce višjim standardom. Tu so se zaustavljali tudi takrat še redki turisti ali pa čisto naključno mimoidoči. Za popularnost je zaslužna tudi sama lokacija, saj se je Delikatesa nahajala v centru ob glavni cesti in združenost gostinstva in trgovine v enem prostoru. To je bilo takrat nekaj čisto novega v naših krajih. S teraso, ki je bila v poletnem času polno obiskana dolgo v noč in z dobro ter preprosto kuhinjo, kjer so stregli tudi malice, je res lahko nudila popolno gostinsko storitev. Ne rečem, v Cerknici so bile takrat tudi druge dobre gostilne, ampak Delikatesa je bila zaradi opisanega edinstvena in posebna.

 • Marina Rožanc – Kovačeva z Velike gase, poročena Mertel, po poroki je živela v Grahovem, naliva dvakrat dva deci vina. Takih kozarcev danes skoraj ne vidimo več, v takratnih gostilnah pa so bili najbolj uporabljani, saj so v njih stregli belo in črno, oziroma rdeče vino ter sokove. Zaradi oblike se jim je dostikrat reklo kar oselnik.
 • Na drugi strani šanka je Ančka Jenc, ki je najverjetneje stregla strankam bifeja.

Slovarček:

 • deci: deciliter
 • oselnik: posoda za shranjevanje osle pri košnji
 • šank: točilni pult

Viri:

 • Anka Kraševec

Kraj: Cerknica
Datum: 1963
Avtor: neznan
Zbirka: Anka Kraševec
Skenirano: 1. 2. 2019
Oblika: fotografija

One Comment leave one →
 1. slavka permalink
  18. 05. 2019 11:53

  …nehote se spomini obudijo…kakšno veselje je bilo iti kakšno soboto z očetom in mamo v Cerknico in počakati brestov avtobus, ki je ob 10 uri zvečer razvažal brestove delavce, mi pa smo se z njim odpeljali k moji teti v Otave na obisk in med tem, ko smo čakali avtobus, smo šli v “Delikateso”, na “bevando” je rekel moj oče, ki je bil italijan, ti boš pa malinovec dobila,…mmm, kako je bil dober, tak s sifonom je bil in “bevanda ali bel špricer” ravno tako s sifonom, ki so ga imeli v velikih steklenicah s pipico na pritisk, pa prav v teh opisanih, dva deci kozarcih so postregli…če je bila pa sreča, sem pa cockto dobila, “pijačo vaše in naše mladosti”

Dodajte komentar

%d bloggers like this: