Preskoči na vsebino

1931 Litija – Tekma

8. 06. 2019

14. maja 1931 je rakovški SK Javornik v Litiji s tamkajšnjim moštvom odigral prijateljsko nogometno tekmo. Prvi polčas se je končal z rezultatom 2 : 1, drugi pa 3 : 5. Naši so izgubili. A ker je bila tekma prijateljska, so naredili tudi tako sliko.

Tekma očitno ni bila zelo pomembna, saj o njej ni nikakršnega zapisa.

Nogomet je k nam prišel z Dunaja, pomagala pa mu je tudi šolska oblast, ki je leta 1890 poleg šolske telovadbe uvedla tudi »igralne popoldneve«. Ti so bili enkrat ali dvakrat tedensko po dve uri v jesenskem in spomladanskem času. Pozimi ni bilo možnosti za igranje, saj pokritih in ogrevanih dvoran ni bilo.

Najprej se je uveljavil v urbanih središčih, si utrl pot tudi izven srednješolskih okvirov in postal najpomembnejša postranska stvar na svetu. Tudi na Rakeku. Vsega ne smem napisati, ker mi potem za naslednjič ne bo nič ostalo.

Ta beli so Litjani.
Bom šla z desne, ker bo lažje: četrti z desne je Lado Strohsack.
Na levi čepi, po moje, Polačev Pepe, ker je bil vedno v kapi.
Zadaj so vsi pomembni podatki v zvezi s tekmo.

Kraj: Litija
Datum: 1931
Avtor: neznan
Zbirka: Peter Kovšca
Skenirano: 22. 3. 2012
Oblika: fotografija

One Comment leave one →
  1. Anonimnež permalink
    8. 06. 2019 10:55

    Po rezultatu kaže, da je SK Javornik na tekmi v Litiji v polčasu celo vodil 2 : 1. Na tekmo so Rakovčani najbrž odpotovali z vlakom. Igrišče v Litiji je sedaj na bregu nad železniško postajo, torej niso preveč hodili peš. Upam, da je bilo tudi takrat tam.

    Liked by 1 person

Dodajte komentar