Skip to content

1986 Poljane – Boris Kralj: Pravljice za vsak dan

25. 06. 2019

Ko je Boris Kralj zaživel na Polanah, se je odločil, da bo napisal »knjigo«, ki bo imela za vsak dan eno zgodbo. Delo je v obliki koledarja v velikosti 20 krat 40 centimetrov, ima 365 strani in nosi naslov Pravljice za vsak dan. Sliko je naslikal Tomaž Perko, grafiko izdelal Bojan Klančar, lektor je bil Rado Bordon. Listi so zvezani z vrvico.

Moj izvod nima ovitka, ker ga je sodelavka rešila iz kontejnerja za star papir (kaj vse ljudje mečejo stran!) in ga prinesla meni – drugemu kontejnerju za star papir, ker vzamem vse, kar je starejše od mene.

Nekaj utrinkov iz prve zgodbe: »… na moji Polani (sredi Javorniških gozdov) sem si že pred leti postavil majhno hišo iz lesenih brun … postaviti sem si jo dal za tisti čas, ko bom v pokoju … S svojimi desetimi prijatelji sem prišel sem in začel življenje čisto na novo … Pisal bom, pisal celo leto svoj polanski dnevnik … Vsak dan le eno stran! … Bom le kronist enoletnega življenja notranjskega človeka.«

Originalni izvod, ki ga hrani knjižnica v Cerknici in kjer je bil tudi fotografiran, je pripet na ozadje s s sliko Tomaž Perka. Prav srečna sta s kužkom videti sredi zasneženih Polan.Zgodbice so lepe. Zanimive bi bile predvsem za domačine, ki bi prepoznali marsikaterega protagonista. Lepo bi bilo, če bi pravljice iz resničnega življenja izšle tudi v knjigi in bile s tem na voljo vsem, ki radi prebirajo dobre zgodbe.

Težko je bilo ugotoviti letnico nastanka tega dela. Še v Narodni univerzitetni knjižnici ga niso imeli. Antikvariati so navajali letnico 1991. Ena izmed knjižničark je povedala, da je delo izšlo, ko je ona še hodila v šolo, to pa je bilo veliko pred navedenim letom. Nekdo je potem dejal, da se mu zdi, da je delo izšlo, ko je umrl njegov tast, to pa je bilo novembra ali decembra leta 1986.

Slovarček:

  • Polane: tako domačini imenujejo kraj, ki je na zemljevidu označen kot Poljane

Kraj: Poljane, delo je izšlo v Ljubljani
Datum: okoli 1986
Avtor: Boris Kralj
Zbirka: Knjižnica Jožeta Udoviča, Cerknica
Fotografirano: 11. 3. 2019
Oblika: 3 fotografije

One Comment leave one →
  1. Viktoriaj Jenko permalink
    25. 07. 2019 14:36

    Spoštovani, sem ena izmer tistih srečnic, ki so pred uničenjem rešila koledar Borisa Kralja. Žal je brez slike, zgodbe imam v celoti ohranjene, razen prvega lista z napisom pravljice…ne vem, mogoče vodite evidenco koliko je te dragocenosti še med nami. Lep pozdrav V. jenko

Dodajte komentar

%d bloggers like this: