Skip to content

1972 Stari trg – Prireditev z godbo in zborom v Kulturnem domu

26. 06. 2019

Kakšna mladina!! Je slika stara 40, 50 let? Nekaj je obrazov, ki jih poznam, še več takih, ki jih ne. Tudi če sem jih kdaj, so se od tedaj preveč spremenili.

Slika pa je bila zanesljivo posneta na odru Kulturnega doma v Starem trgu, na njej je Godba Kovinoplastike Lož in v ozadju mladinski pevski zbor, gotovo šolski. Kakšna priložnost je bila, ni mogoče reči, vsekakor nekaj uradnega, sodeč po jugoslovanski, partijski in slovenski zastavi ter Titovi sliki. Če bi bila slika barvna in na njej črne zavese v ozadju, bi to pomenilo, da se je dogodek zgodil pred obnovo Kulturnega doma …, če bi bile zelene, pa po njej. Kdaj točno se je ta obnova zgodila, res ne vem – bi pa pomagalo.

Ugibala sem, ali dirigira že Miroslav Matić in je slika torej nastala po letu 1976 ali pa gledalcu še kaže hrbet dirigent Lavrič? Odločila sem se za slednjega, a zgolj po občutku. France Žnidaršič, veteran godbe, ki je “vskočil” kot “domači” kapelnik pred prihodom Miroslava Matića, gotovo ni. Pač pa bolj zanesljivo poznam nekaj godbenikov. Od leve v prvi vrsti: tretji, s klarinetom – Jože Žnidaršič – Pogrčin, poleg njega Franc Turšič in Tone Poje, dolgoletni gospodar godbe, zadnji trije na koncu te vrste pa so Franc Žnidaršič (pa ne Žfran, ampak tisti od Deltoidov), Franc Švigelj in Jože Kraševec. Kdo je čedni kodrolasec s harmoniko, ne vem, kdo so vsi drugi, tudi ne. Mogoče je tisti z rogom, deloma skrit za stojalom Ivan Zabukovec iz Loža, a ne bi prisegla.

Bi lahko bil v drugi vrsti, drugi z leve Janez Kotnik iz Podcerkve, veteran, ki še vedno igra?? Možno. Tudi nekaj podmladka je videti, čeprav je bil tista leta bolj maloštevilen.
Kako so otroci nagneteni tam zadaj in tudi dirigentu grozi, da ga bo korak nazaj odstranil z odra … Pa so vseeno izvajali, kar so se namenili in prepričana sem, da je bilo poslušalcem všeč, celo navdušeni so bili, saj ima godba na pihala čisto poseben vpliv na občinstvo. Ni slučajno, da imajo take glasbene ansamble že od nekdaj vojaške, policijske, gasilske in podobne pretežno moške zasedbe … Po mojem, no.
Aha, tukaj v ozadju, drugi z desne v nekaj piha Franc Urbas, ki je bil nekaj časa v sedemdesetih letih predsednik sindikata Kovinoplastike Lož in v njegovem času je takratna godba prešla pod okrilje Kovinoplastike, kar je omogočilo njen resnični razcvet … Sedijo pa – domnevam – na Brestovih lahkih stolih “sardan”, ki so jih godbeniki najbrž kar sami prinesli iz spodnjih prostorov Kulturnega doma. In tudi odnesli nazaj.

Viri:

  • 120 let godbe na pihala v Ložu, Lož, 1994

Kraj: Stari trg, Kulturni dom
Datum: 1972?
Avtor: ni znan
Zbirka: Milena Ožbolt
Skenirano: 15. 5. 2019
Oblika: fotografija

2 komentarja leave one →
  1. 13. 07. 2019 18:42

    Iskreno se opravičujem gospodu Francu Zabukovcu, ki sem ga v gornjem prispevku pomotoma preimenovala v Franca Šviglja. Upam, da mi pomoto oprosti.

Trackbacks

  1. 1935 Lož – Mestna godba, še enkrat | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: