Skip to content

1930 Rakek – Revija Odmevi

19. 07. 2019

Literarno-kulturna revija Odmevi je izhajala na četrt leta v Ljubljani. Urednik je bil Radivoj Peterlin – Petruška. Objavljala je prispevke manj znanih slovenskih literatov. V eni od njih so objavili prispevek nekega Rakovčana, za katerega še nisem slišala in verjetno je, da je bil kakšen državni uradnik, ki je bil kasneje premeščen v drug kraj.

Revija je izhajala le od leta 1929 do 1933. Šest številk imam doma, čeprav ne vem, od kod so se vzele. Prebrala sem celo nekaj prispevkov in niso slabi. Vendar je to ljubiteljsko mnenje. Profesionalci se z mano ne bi strinjali. France Vodnik je v reviji Dom in svet zapisal precej zaničljivo kritiko na račun revije in urednika. Revijo je označil kot negativen dogodek v slovenskem literarnem življenju. Škoda denarja zanjo. Sodelujoče imenuje pisune, ki ne bi delali ugleda niti najbolj skromnemu družinskemu listu. Edino dobro stvar je videl v oživitvi spomina na Milana Puglja in članku »Nekaj misli o kulturi in civilizaciji« Franca Vebra.

Ob taki popotnici revija tudi ni mogla biti daljšega veka.

Radivoj Peterlin (1879 – 1938) je bil pesnik slovenske moderne. Peš ali s kolesom je prepotoval skoraj vso Evropo. Sedem let je preživel v carski Rusiji. Izdal je več pesniških zbirk, objavil knjižico s prevodi slovanskih ljudskih pesmi in svoja popotovanja opisal v delu Ahasverjeva kronika.

France Vodnik (1903 -1986) je bil slovenski pesnik, prevajalec, kritik in esejist.

Slovarček:

  • Ahasver: večni popotnik, imenovna tudi večni Jud izhaja iz srednjeveške legende o Židu, ki ni veroval v Kristusa in se je iz njega norčeval. Kristus ga je kaznoval tako, da nikoli ne bo umrl, še huje, taval bo po svetu do drugega Jezusovega prihoda.

Viri:

Kraj: Rakek, Ljubljana
Datum: 1930
Avtor fotografije: Miloš Toni
Zbirka: Ivanka Gantar
Fotografirano: 18. 3. 2019
Oblika: fotografija

One Comment leave one →
  1. martahren2112 permalink
    20. 07. 2019 00:27

    Naslovnico je narisal naš rojak Maksim Gaspari, ki je bil rojen v Selščku.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: