Skip to content

1950 Cerknica – Osebna izkaznica

3. 08. 2019

Pred nami je slika mojega starega ata iz njegove osebne izkaznice, izdelane leta 1950. Na tej sliki je točno tak, kakršnega imam tudi sama v spominu. Včasih so bili ljudje zgarani in zato so prej ostareli in taki ostali kar dolga leta. Slikan je bil nekje pri svojih šestdesetih letih, umrl pa je star 78 let.

Takrat je bila osebna izkaznica majhna knjižica dimenzije 8,5 x 5,5 cm. Na njenih modrih platnenih platnicah je poleg napisa OSEBNA IZKAZNICA natisnjen grb Jugoslavije. V notranjosti so še štirje listi, na katerih so vpisani podatki.

Tudi notranje strani platnic so služile za podatke. Najprej v notranjosti je slovenski grb in pod njim napis” Ljudska republika Slovenija. Pod okraj je vpisana Postojna, kjer je bilo Poverjeništvo za notranje zadeve. Sledi serijska in registrirana številka in datum veljavnosti. Na drugi strani je žigosana slika, lastnoročni podpis in prostor s prstnim odtisom desnega kazalca.

Na naslednji strani izvemo vse podatke o lastniku osebne izkaznice. Tako vidimo, da je lastnik izkaznice Hiti Anton, sin Janeza, rojen v Osredku 29. 11. 1888, poročen, kmečki delavec, velik 1,73 m. Ima podolgast obraz, “špičast” nos, usta srednja, brki osiveli, brada ozka, ima “rujave” lase in sive oči, ter je brez posebnih znamenj. Kot datum izdaje osebne izkaznice je zapisan 5. 12. 1950. Sledi še pečat in podpis poverjenika.

Veljavnost osebne izkaznice je bilo treba podaljševati. Kot je razvidno iz sledečih si datumov podaljševanj, je ata to delal na tri do štiri leta. Na naslednji strani je prostor za vpis sprememb prebivališča. In tako je bila leta 1954 dodana sprememba, ko je domačija dobila hišno številko. Kot kaže, jo prej niso imeli. Čisto na koncu pa je napisano še opozorilo in navodilo kako je treba rokovati z izkaznico.

Mislim, da je stari ata imel po letu 1964 še kakšno novejšo izkaznico, vendar se žal ni ohranila.

Kraj: Cerknica
Datum: 1950
Avtor: neznan
Zbirka: Danica Červek
Skenirano: 30. 9. 2016
Oblika: dokument

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: