Skip to content

1945 Strmol – Zaščitna četa

28. 08. 2019

Na fotografijah so člani zaščitne čete 4. bataljona KNOJ. Nastale so leta 1945 na gradu Strmol. Med njimi je bil tudi Tone Gornik takrat iz Grahovega, sedaj pa živi na Rakeku. Četa je bila sestavljena predvsem iz Primorcev in Notranjcev. Poleg Toneta je bil iz naših krajev tam še nekdo iz Martinjaka.

Na eni od fotografij je zadaj napisano: “Vod KNOJ-a zaščitne čete, ki je varoval grad Strmol od 1. 9. do 30. 10. 1945”. Tone Gornik je pripovedoval, da je bila v tem obdobju na gradu Strmol celoten jugoslovanski politični vrh s Titom na čelu. Umaknili so se iz Beograda, saj so bili časi nestabilni. Pripravljale so se volitve in tako so bili v gradu Strmol petnajst dni. Zaščitna četa je varovala območje gradu tudi še nekaj časa potem, ko se je vlada vrnila v Beograd.

Tone Gornik se spominja, da so mladi kurirji, takrat združeni v zaščitno četo, na gradu Strmol bivali v barakah, kjer so še nekaj mesecev prej živeli nemški vojaki. Kmalu so ugotovili, da so vsi polni bolh, ki so jih dobili na slamaricah, ki jih je prej uporabljala nemška vojska. Organizirano so zaparili vso obleko, da bi se rešili nadloge.

Obleko so obesili na vrvi in parili nad kotlom, v katerem je vrela voda. Uniforme so bile težke, da se je vrv strgala. Obleka je padla na pločevino in se sežgala. Enemu je pri jopiču manjkal rokav, drugi je ostal brez nogavic. Ko so oblačili tako poškodovane uniforme, je prišel mimo Matija Maček. Smejal se je, poskrbel pa je, da so dobili nove uniforme.

Tone pravi, da ni nikoli kadil. Pravzaprav je ravno v času, ko so nastale te fotografije, poskusil. “Pa sem hitro ugotovil, da to ni zame”, je pripovedoval. Takrat je bilo kajenje zelo razširjeno, kadili so skoraj vsi. Na dan so člani zaščitne čete dobili po 5 cigaret. Dobil jih je tudi Tone in še sedaj se spomni, kako so ga vsakič sovojaki že čakali, da jim je odstopil svoje. “Nekaj so nam morali dajati notri, sami mladi kebri smo bili, dim je tako lepo dišal.”

Tone Gornik je pripovedoval:
“Od leta 1942 pa do 1045 je bilo v Sloveniji v vojnem času 2200 kurirjev. V aprilu leta 1945 so bili razporejeni v enote KNJO -a. (Korpus Narodne Osvoboditve Jugoslavije) V Sloveniji je bila formirana druga brigada KNOJ-a. Četrti bataljon je formiral zaščitno četo, ki je bila zadolžena za notranjo varnost.”

Viri:

  • Tone Gornik

Kraj: grad Strmol
Datum: 1945
Avtor: neznan
Zbirka: Tone Gornik
Skenirano: 15. 7. 2019
Oblika: 4 fotografije

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: