Skip to content

1936 Rakek – Pred veselico

27. 08. 2019

Drugega avgusta leta 1935 je bila v gostilni pri Hladniku letna prireditev gasilske čete z začetkom ob treh popoldan. Članice in člane so zaprosili za pomoč. Predvsem so ciljali na gasilke in ubrali zelo diplomatsko pot:
»Ob tej priliki naprošamo imenovane člane in članice, da nam priskočite z delom na pomoč, na prireditvenem prostoru oziroma v paviljonih, v katerih ste samo ženske sposobne in najbolj praktične.«
Kdo bi se uprl takemu nagovoru. Povabilu je sledil seznam predvidenih izvajalcev in svojo udeležbo so morali potrditi z lastnoročnim podpisom. Premišljanja potem ni bilo več.

Zgodba bo iz nekega drugega obdobja. Anton Arko in Franc Ileršič sta pri Faturju, v gostilni polagala pod. Bilo je leta 1955. Okrog trinajste ure je z gasilsko prikolico pribrzel Marjan Mikuž. Z njim sta bila še Rok in Mekina. Mudilo se je v Planino, kjer je gorelo seno pri gostilničarju Demšarju. Na kraj požara so prispeli Rakovčani prvi in takoj začeli gasiti. Sledili so jim še Planinci in Postojnci. Po končanem delu so se vsi čudili, kako so rakovški gasilci prispeli tako hitro. Gospod Anton pravi, da se z Marjanom ni hotel nikoli več peljati, ker je vozil tako hitro, da je šla prikolica z brizgalnico velikokrat le po enem kolesu in sploh ni čudno, da so prispeli prvi na kraj požara.

Leta 1955 je rakovška gasilska četa intervenirala pri dveh požarih, v Planini v podjetju LIPA Martinjak. Sodelovalo je 21 operativcev.

Mirko Vidrih, Malka Stražišar

Ivan Gregorič

Nekdo je spoznal Mirka, gospod Arko je dopisal še Malko, Ivana se pa jaz “spomnim”. Je bil moj sosed.

Kraj: Rakek
Datum: 1936
Avtor: neznan
Zbirka: Tone Arko
Skenirano: 30. 3. 2019
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

%d