Preskoči na vsebino

1950 Slivice – Slivljani pri kapelici

5. 09. 2019

Ta Stržajeva kapelica v zgornjem delu vasi, na križišču, kjer se je takrat še odcepila cesta proti Rakovemu Škocjanu, je bila dolgo obdobje nekako središče vasi. Za kapelico je stal železen vodnjak, od tu se je vila cesta naprej proti pokopališču in Uncu, od tu je vodila steza proti Hribcam in na Zalovko. Malo niže je stala Lojzova trgovina in gostilna, ki je delovala še nekaj let po vojni.

Možje na sliki so bili rojeni pred ali na začetku prve svetovne vojne. Od leve:

  • Maks Istenič,
  • nepoznan,
  • Franc Perko,
  • nepoznan,
  • Jože Ivančič,
  • Franc Istenič in
  • Jože ali Tomaž Istenič.

Od tu navzdol po vasi s(m)o kar po cesti balinali. V mojih mladeniških časih je imel balinčka shranjenega Stržajev Tone, kuglo (pušpanko, pogosto že malo pošvedrano in ne več popolnoma okroglo) pa je moral na balinanje s seboj prinesti vsak balinar.

Tako kot so se zbrali in pred fotografski objektiv postavili slivski fantje, bolje rečeno že možje, okoli leta 1950 (Ivančič Jože je že v logarski uniformi, h gozdarjem pa je odšel po koncu druge vojne), smo se slabo desetletje pozneje tu srečevali fantje in dekleta rojena med in takoj po drugi vojni. Tu poleg so bivala tri Šimščeva dekleta (Dragica, Tončka in Marija), v bližini je živela Isteničeva Darinka, ne daleč stran je stanoval Špelin Tone, tudi sam do kapelice nisem imel daleč, tudi Hladov Tone ni bil prav oddaljen in kar na hitro smo se lahko zbrali na kak pomenek, od tu odšli na Zalovko, pa v Rakov Škocjan ali kam drugam.

Enkrat smo se s kolesi podali na izlet preko Planine, Strmce, Studenega, pa naprej preko Postojne nazaj domov. To je bil pravi podvig; najprej doma izprositi kolesa, potem pa vožnja z danes bi rekli “starodobniki” po teh klancih in razritem makadamu. Takrat je bilo pri hiši eno ali dve kolesi, v tem primeru eno moško s štango in eno žensko. Ko smo bili manjši in nismo dosegli pedalov preko štange, smo se vozili pod štango, kar naporno je bilo. Kolo je bilo takrat pravo bogastvo. Seveda je bil čas za to običajno le na praznik ali v nedeljo, na delovne dni pa smo bili po cele dni zaposleni z vsemi mogočimi in nemogočimi rečmi; komaj si smuknil od doma na vas, že so te klicali, da je treba nekaj postoriti. Pa še to, za “nadzor” so se okrog nas, verjetno po navodilih staršev, običajno “smukale” mlajše generacije, ki so doma z veseljem poročale.

Slovarček:

  • kuglo pušpanko: balinarska krogla iz pušpana. Les pušpana je izjemno trd in čvrst, zaradi česar ga uporabljajo tudi pri izdelovanju pohištva in klarinetov.
  • štanga: prečni drog pri kolesu.

Kraj: Slivice
Datum: okoli leta 1950
Avtor: neznan
Zbirka: Franc Perko
Skenirano: 7. 9. 2017
Oblika: kopija fotografije

No comments yet

Dodajte komentar