Preskoči na vsebino

1925 Ljubljana – Mladi Vinko Bavec z zaročenko

4. 09. 2019

Slika je last Ladice Štritof iz Kopra, rojene v Markovcu. Podedovala jo je po očetu Ivanu Petriču, ki je bil dober prijatelj fotografa Vinka Bavca. Slednji, stari znanec naše strani, je bil tudi doma iz Markovca, in sicer od Bizarjevih. Kdo je sliko napravil ne vemo, mogoče kar Vinko Bavec sam.

 

Na prvi strani poleg podobe mladega para vidimo tudi napis “Ljubljana, 5. 2. 1925” in podpis Vinka Bavca. Nemara gre za datum nastanka fotografije, ki je mogoče tudi datum njune zaroke. Sta pa praznično, svečano oblečena: ona v obleki z zanimivim šal ovratnikom, on v suknjiču z belo srajco, po dolgem pisano kravato in karirastim robčkom v prsnem žepu. Ona gleda v kamero, on pa – tako vtis dobi gledalec – naravnost v nebesa. Oba imata bujne kodraste lase in blažen smehljaj na ustih … Srečno zaljubljena, to je očitno.

Besedilo na zadnji strani fotografije razkriva, da je bila poslana iz Zagreba 19. 2. 1925 gospodu Ivanu Petriču v Markovec, pošta Stari trg pri Rakeku. Znamko je nekdo odlepil, gotovo je bila zanimiva.

“Tebi Ivan v spomin moje zaroke, Lj., 1925. S pozdravom V. Bavec.” Tako pravi besedilo na hrbtni strani.

Kakšna pisava – izpisana, energična, mestoma prav mogočna, z lepo oblikovanimi enakomernimi črkami, poudarjenimi začetnicami in okrasnimi vijugami! Danes se kaj takega ne vidi več, saj lepopisa nihče več ne uči in niti ne neguje svoje pisave. Še pisanje na roko se uporab­lja vse manj in vsi tudi ne znamo več prebrati, kar smo zapisali …

Viri:

  • Ladica Štritof, Koper, marec 2019, ustno

Kraj: Ljubljana
Datum: 5.2. 1925
Avtor: ni znan
Zbirka: Ladica Štritof
Skenirano: 9. 3. 2019
Oblika: fotografija

3 komentarji leave one →
  1. Anonimnež permalink
    6. 09. 2019 13:30

    Izgleda, da je Bavčevih slik v Loški dolini kar nekaj. Pred časom sem dobil njegovo razgledico na Bolhi.
    18. januarja 1921 je pisal Gospici Ivi Štritof. Ali je to kaj v zvezi z Ladico Štritof, lastnico te slike?
    link 1
    link 2

    Liked by 1 person

  2. 7. 09. 2019 08:13

    Pošta, ki ste jo ljubeznivo pokazali z g. Ladico Štritof in njeno družino najverjetneje nima povezave, saj se je tedaj pisala Petrič kot njen oče. Kolikor na pamet vem, je bil edini priimek Štritof v Loški dolini pri Glažarjevih v Starem trgu, kjer je bil doma oče skladatelja in libretista Nika Štritofa in mogoče je bila Bavčeva fotografija namenjena prav tja. Knjiga Janeza Kebeta Loška dolina z Babnim Poljem na str. 333 omenja Ivana Štritofa iz Starega trga( leto 1896), ( zelo verjetno je to Glažar), na str. 319 omenja Matevža Štritof iz Starega trga 56 (leto 1860) in na str. 384 Mico Štritof iz Starega trga ( leta 1851). Kdo od starejših prebivalcev Starega trga bi mogoče vedel ali so v Bavčevem času imeli pri Glažarjevih tudi gospico Ivo.
    Priimek Štritof je pogostejši na Blokah in zlasti na Bločicah .

    Všeč mi je

Trackbacks

  1. 1924 Markovec – Markovški fantje | Stare slike

Dodajte komentar